INTERESANTŞtiri agricole

Sera îngropată cu care poți produce legume și în miezul iernii. Costă 270 de euro și o poate construi orice gospodar

Ieftine și eficiente, serele subterane sau îngropate sunt o modalitate foarte bună pentru cultivatori de a produce legume pe tot parcursul anului și mai ales în lunile de iarnă. Cu o investiție de numai 250-270 de euro vă puteți construi o seră/solar de tipul Walipini (cuvânt indian pentru “loc cald”) care vă va permite să aveți o grădina plină cu legume proaspete chiar și de Crăciun.

sera-subterana

Investiție destul de mică

Cel mai interesant aspect, potrivit Institutului Benson o organizaţie non-profit pentru agricultură sustenabilă care a creat chiar un manual despre funcționarea unei astfel de construcții, este faptul că modelul lor de seră Walipini (de şase metri pe 23 de metri), construit în La Paz, costă aproximativ 250-300 de dolari, adică până în 270 de euro. Prețul destul de mic este datorat forţei de muncă furnizate de proprietarii construcţiei şi utilizării de materiale ieftine, cum ar fi foliile de plastic care protejează împotriva razelor ultraviolete.

Principiul care stă la baza unei astfel de construcții este destul de simplu, căldura din timpul zilei este „stocată” astfel încât să fie păstrată o temperatură optimă și peste noapte. Astfel, o temperatură este menținută constant 24/24 iar legume precum salata, roșii, varza sau broccoli pot fi cultivate și în timpul iernii.

Cum se construiește

În primul rând se sapă o groapă rectangulară de circa 2,5 m adâncime. Rămâne la decizia cultivatorului cât de adâncă, lungă sau lată va fi construcția în funcție de cât de multe legume dorește să cultive. Un detaliu foarte important este poziţia soarelui astfel că se alege un loc cât mai luminat și unde soarele să bată tot timpul anului.

Un zid gros de pământ în partea din spate a construcţiei şi un perete mult mai mic în partea din faţă, furnizează unghiul necesar pentru acoperişul care poate fi din folie de plastic, sticlă sau în funcție de buget, policarbonat.

Tot în raport cu posibilitățile cultivatorului, pereții pot fi făcuți din piatră, pământ sau alte materiale naturale suficient de dense pentru a absorbi cantități mari de căldură.

Trebuie să se țină cont că peretele de nord al serei trebuie să fie mai înalt decât cel din sud, deoarece în felul acesta iarna o să fie captată toată căldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele.

sera-subterana

Pereții trebuie să fie puțin înclinați iar interiorul ar trebui să arate în formă de \_/ , pentru a nu se dărâma. Înainte de a adăugă pământul fertil pe care practic vor crește plantele turnați minim 30 cm de pietriș pe toata baza serei. Acesta va avea rolul de a drena surplusul de apă din sera subterană.

Înfiltrarea apei în pereți sau în „podea” poate fi distructivă pentru seră deoarece  zidurile se vor prăbuși iar umezeală din sol va afecta în mod negativ creșterea plantelor și mai ales va favoriza bolile la legume. De aceea, există precauţii care trebuie luate în considerare, în ceea ce priveşte hidroizolarea, drenajul şi ventilarea construcţiei, în timp ce este aliniată în mod corect la razele soarelui.

Folia care învelește acoperișul nu trebuie să fie subțire

Acoperişul sigilează practic groapa și permite razelor soarelui să pătrundă în interior, creând un mediu cald şi stabil necesar pentru creşterea plantelor. Atenție, dacă sera subterană este mult mai lată, atunci acoperișul trebuie gândit astfel încât să nu cedeze când e vânt mai puternic, ploaie torențială sau zăpadă. Nici folia nu trebuie să fie prea subțire astfel că este recomandat să alegeți varianta cea mai groasă pe care o găsiți pe piață.

De asemenea, deasupra, în jurul acoperișului, faceți șanturi micuțe și folosiți tuburi de plastic, sau chiar folie, pentru a crea șanțuri de drenaj. Făcând acest lucru veți proteja sera subterană de inundație.

drenaj

Serele îngropate nu sunt utile numai iarna astfel că și în perioadele caniculare când temperatura atinge și 50 de grade iar plantele practic sunt sufocate de căldură sera păstrează mai rece, undeva la 30 de grade. Deci sera îngropată ține o constantă din cauza pământului, care acționează ca un tampon, absorbind căldura în exces și cedând-o înapoi când e prea rece afară, întocmai ca un calorifer.

Care sunt riscurile

Sunt esențiale adâncimea, orientarea față de soare și ventilația. În plus, trebuie să aveți o intrare bine protejată contra ploii. Aceasta pe timpul verii este folosită și pentru aerisire. Mai faceți încă o aerisire în cealalta parte a serei, pentru a avea o ventilație corespunzătoare pe timpul verii.

Sursă selectivă: manancabio.ro

Explicații detaliate puteți găsi în limba engleză pe:www.the-meal.net/graph/manuel_walipina_benson.pdf


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


42 comentarii

 1. Vreau să vă informez că a existat şi a functionat o asemenea seră îngropată în pământ, acum 30 de ani,lângă Bucureşti, erau Serele de flori Băneasa,care se aflau în aceeaşi curte cu Statiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa .Nu ştiu dacă mai există acum.

 2. Nu am multa experienta in domeniu, dar cred ca zidul mai inalt trebuie situat spre nord iar cel mai jos inspre sud.
  Inclinarea catre sud e intalnita si la pozitionarea panourilor fotovoltaice(acolo se face intr-un unchi de 30 grade). In privinta amenajarii subsolului, cred ca trebuie avut in vedere cat de buna este drenarea solului in zona si daca terenul este unul usor inundabil la ploi sau dupa topirea zapezii. Spor!

  1. Fii istet. Fa peretii din anvelope uzate, umplute cu pamant tasat. Daca unele sunt asezate mai spre interior prin decuparea talonului obtii ghivece pe pereti pt aromatice si nu numai

 3. Dupa Revolutie in Poesti Leordeni au avut niste chinezi un asemenea solar, nu pot sa va spun ce legume faceau in plina iarna, s-au mutat dar nici un roman nu a fost in stare sa continue, romanul in afara de puturos si comentator nu stie altceva.

  1. Chinezii s-au mutat…!Probabil din cauza profitului prea mare!
   Mancati fructele si legumele exact in perioada lor si nu aiurea!
   Nu e bine pentru sanatate sa mananci cirese..rosii..in ianuarie…

 4. Sunt interesat de acest solar ingropat.Vreau sa-l construiesc insa as avea nevoie se informatii suplimentare si detaliate privind constructia de genul:adincime,dimensiuni recomandate,materiale de constructie, orientare,etc.Am gasit citeva informatii de acest fel dar sunt ambiguue.La Buzau,un chinez care a construit ofera planuri dar nu pot gasi adresa lui.
  Multumesc celor care aloca tim pt raspuns pertinent.

 5. Bravo “n-ai valoare”… excelenta carte a lui Shane Smith dar vulpea cand nu ajunge la struguri….puturosi si invidiosi unii comentatori si daca ar putea sa faca un ban fara sa investesteasca nimic ar fi foarte bine…chestia cu groapa in pamant este valabila ca si bordeiele de pe vremuri: iarna cald si vara racoare,un regulator termic sau un “termos”. Eu personal ma apuc de asa ceva anul asta si cred in solutia asta, oricum incerc !

Scrie un comentariu