• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mărul cu pulpă roșie: cât costă înființarea unei livezi cu acest soi creat pentru procesare

    agrointeligenta.ro -

    Merele cu pulpă roșie se numără printre cele mai noi tendințe în livezile din Europa. Țări ca Belgia sau Ungaria au prins deja ”gustul” acestei oportunități de afaceri în pomicultură, iar pepinierele străine au început să importe puieți și pentru livezile din România.

    Printre primele pepiniere care au intrat la noi pe piață cu Biored – soiul de mere cu miez roșu, este cea deținută de Balogh Zoltan, iar puieții sunt aduși de Pal Laszlo, proprietar, la rândul său, al unei afaceri pe pomicultură în județul Harghita – Drosera Park.

    Pal Laszlo

    ”Biored se numește soiul de mere cu miez roșu. Este o noutate în pomicultura românească și deocamdată puieții sunt aduși din Ungaria. Soiul este foarte rezistent și a fost creat pentru procesare, adică pentru sucuri și pentru alte produse, așa cum sunt chipsurile din mere”, ne-a declarat Pal Laszlo.

    soi de mar cu miezul rosu

    Prețul unui puiet de măr cu miez roșu este între 12 și 15 lei, în funcție de dimensiunea comenzii. ”Suntem foarte solicitați, așa că pentru cine vrea să planteze în această toamnă, nu mai avem nimic pe stoc. Nici pentru la primăvară. Doar să ne dea din timp comandă pentru toamna viitoare”, ne-a explicat Pal Laszlo.

    mar cu miezul rosu mere uscate

    Densitatea de plantare a noului soi de mere nu diferă cu nimic față de cea la soiurile tradiționale, iar recomandarea importatorului este de 3.000 de pomi, ceea ce face ca necesarul de puieți pentru un hectar de livadă să se ridice la cel puțin 36.000 de lei, adică peste 8.300 de euro. ”Și producția este similară, doar că aceste mere sunt, de regulă, mult mai mici, nu sunt pentru comercializare în stare proaspătă pentru că nu se țin. Nici gustul lor nu este unul parfumat, dar la procesare sunt ideale pentru că păstrează aroma naturală a mărului”, ne-a precizat Pal.

    Denumirea oficială a soiului de mere cu pulpă roșie este MV04. Se coace în ultima săptămână a lunii august sau în prima săptămână a lunii septembrie. Fructul este cel mai recomandat pentru industria alimentară, având o dimensiune mică, în medie cu un diametru de 68 mm și o greutate de 15 grame. Merele au o formă globulară turtită, cu o coajă acoperită cu un ușor strat de pruină de un roșu închis cu lenticele mari.

    Pulpa roșie a merelor este zemoasă, acrișoară, cu un gust ușor astringent. La fel ca și fructele, și frunzele acestui măr sunt roșii.

    ”Începe să rodească foarte timpuriu, este foarte productiv atât pe portaltoi M9 cât și pe MM106. Perioada de înflorire este foarte timpurie . Față de rapan prezintă o rezistență parțială”, mai spune importatorul.

    După infestări artificiale cu Erwinia amylovora față de focul bacterian florile au o rezistență moderată iar mugurii o toleranță medie. Făinarea în anumiți ani poate fi prevenită cu 1-2 tratări specifice.

    ”Datorită pulpei roșii poate fi utilizată la îmbunătățirea ofertei. Fiind un soi cu valoare adăugată mare și cu un preț de cost scăzut, poat fi recomandat ca un soi țintă”, se mai arată în prezentarea soiului de măr cu pulpă roșie.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Chesnoiu: Programele benefice pentru sectorul agricol își vor găsi finanțarea! Lidl a început să vândă porci de Crăciun cu 9,99 lei kilogramul! Nicolae Cioranu, Asociația Forța Fermierilor: ”Ministrul Adrian Chesnoiu are altă abordare. Vine ca o gură de oxigen pentru fermieri!”

    Ultimele știri

    Afacere pornită cu 1.000 de lei de un mic fermier. Cultura pe care a pariat se recoltează în doar 7 zile de la plantare! Fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, în vizită la ferma lui Daniel Botănoiu! Mici fermieri rămași fără despăgubirile pentru zeci de porci morți de pestă porcină africană!