• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Povestea mânăstirii din nordul Moldovei care şi-a luat certificat bio

  agrointeligenta.ro -

  După ce a obţinut în urmă cu doi ani certificarea bio pentru 80 ha de teren, o mănăstire din Suceava vrea să facă acum şi o unitate de procesare a laptelui. Nu pentru piaţă, ci pentru nevoile proprii.

  Mănăstirea Groşi – Boroaia (judeţul Suceava) este situată într-o zonă de munte, care în niciun caz nu s-ar putea preta pentru agricultură convenţională, povesteşte părintele Alexie Ichim (foto:  Generaţia cu cheia de gât, B1), stareţul mănăstirii. De altfel, nici nu sunt terenuri arabile în jur, ci mai mult pajişte.

  Cel mult se pun plante de nutreţ care să asigure hrana celor 40 de văcuţe crescute la mănăstire – şi ele certificate de Ecoinspect din Cluj. Dacă acum, doar 18 văcuţe dau lapte, la anul ajungem la 22, spune părintele Alexie. De la anul ar trebui să se treacă şi la procesare, mai ales că “a fost înfiinţată o secţie şi au fost achiziţionate utilajele” în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei.

  Mănăstirea va produce telemea din lapte de vacă, lapte proaspăt sau smântână pentru nevoile proprii, dar şi pentru mai multe cămine de bătrâni şi copii din regiune. Sunt parteneriate în circuitul instituţiei, însă dacă cineva din afară doreşte să cumpere produsele de la mănăstire nu va fi refuzat, pentru există surplus.

  Părintele recunoaşte că s-a gândit şi la accesarea de fonduri europene, însă nu a găsit încă pe cineva dispus să-şi ia “o asemenea grijă”. Tot ce s-a realizat până acum, a fost făcut cu posibilităţile proprii.

  Activităţile agricole se fac pentru nevoile stricte ale mănăstirii, spune părintele. Ceea ce se face la mănăstirea Groşi se întâmplă însă în multe locaşuri de cult, cu deosebirea că aici s-a mers mai departe şi a fost solicitată certificarea ecologică.

  De ce a fost solicitată certificarea ecologică?
  Pentru că avem nevoie de garanţie că „produsele noastre au un grad mai ridicat de sănătate”, într-o societate care consumă foarte mult şi căreia îi place să facă shopping, spune părintele Alexie.

  De animale se ocupă cei 8 părinţi de la mănăstire, ajutaţi de cinci tineri de la casa de copii, care după împlinirea vârstei de 18 ani au venit să lucreze în locaşul de cult de la Boroaia.

  Mănăstirea Groşi poartă hramul Acoperământul Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii şi se află pe drumul dintre Fălticeni spre Roman. Ea este o ctitorie a lui Mihail Horga. Construcţia a început în anul 1995, mănăstirea fiind sfinţită în 1996.

  Centre de formare în ţară

  Mănăstirea Groşi – Boroaia este membră a Asociaţiei Bio- România, printre membrii căreia se află şi Mitropolia Ardealului. Asociaţia are mai multe centre de formare în ţară, unde intenţionează să organizeze cursuri pentru fermierii şi preoţii interesaţi să promoveze agricultura ecologică. Un astfel de centru se află la mănăstirea Groşi, iar celelalte două la Sâmbăta de Sus (judeţul Braşov) şi la Câmpulung Muscel (judeţul Argeş), după cum susţine Marian Cioceanu, preşedintele asociaţiei.

   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Un cioban și-a dat foc la mașină: ”Au dat toate terenurile de pășunat la consilierii Primăriei și la șmecheri” Văcar francez din România revoltat de preţul mic luat de la un lăptar francez din România: „Să-mi plouă-n casă, dar nu mai investesc la voi” Cris-Tim a intrat pe piaţa lactatelor cu brandul Mândruţa

  Ultimele știri

  Calendarul APIA pentru plata subvențiilor în luna august! Furie în legumicultură! Fermierii cer MADR să achite 3.000 euro la Tomata, așa cum s-a aprobat inițial programul! Ghiță Ciobanul: De ieri sunt președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor prin decizia membrilor fondatori!

  Căutare în articole