• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente și lucrări de toamnă în plantația de viță de vie deținută de ieșeanul Vasile Lungu

    Roxana Dobre -

    Lucrările de îngrijire a viței de vie nu se încheie odată cu recoltarea strugurilor ci este necesară o atenție sporită de care depinde foarte mult recolta de anul viitor. Așadar, în luna noiembrie continuă aratul solului între rânduri și îngropatul butucilor pentru iernare. De subliniat că soiuri precum Cardinal, Regina viilor sau Muscat de Hamburg trebuie îngropate pentru iernare în mod obligatoriu fiind foarte sensibile la îngheț.

    Pregătirea butucilor pentru protejarea împotriva înghețurilor este esențială

    Și tratamentele aplicate toamna sunt foarte importante, după cum ne-a spus ing. Vasile Lungu, care lucrează în comuna Bivolari, județul Iași 135 de hectare de viță de vie. Acesta ne-a împărtășit secretul cu care obține anual circa 8-10 tone de struguri de masă la hectar și circa 20-22 de tone pentru cei de vin.

    „Pentru maturarea lemnului se aplică toamna un tratament cu un produs cupric, am făcut o scarificare adâncă pentru a mobiliza solul și pentru a îmbunătăți „relația” aer-apă-sol pentru că un teren compactat nu poate reține precipitațiile rezultate din perioada de iarnă”, ne-a explicat fermierul din Iași.

    El ne-a mai dezvăluit că un detaliu important este și investiția în utilaje specifice mai ales atunci când vorbim despre podgorii intensive unde producția este de cele mai multe ori peste medie. “Cu utilaje specifice am făcut o pilonare pe rândul de plante asigurând scaunul butucului sau punctul de altoi așa cum spunem noi, împotriva înghețurilor fie timpurii de toamnă, fie târzii de primăvară dar mai ales cele din timpul iernii”, ne-a mai explicat fermierul care lucrează momentan 135 de hectare și mai are în plan încă 34 care vor fi plantate anul viitor. Acesta spune că a mers în general pe soiuri românești cum ar fi Feteasca albă, neagră, regală și Busuioaca de Bohotin.

    De ce cresc simțitor tratamentele aplicate culturilor, de la un an la altul

    Agricultura practicată în prezent se bazează foarte mult pe tratamente, tehnologie și în general foarte multe cunoștințe. Care este explicația, de ce au devenit bolile și dăunătorii practic imune la tot felul de substanțe puternice și de ce numărul acestora crește simțitor de la un an la altul? Numai la vița de vie, în funcție de condițiile climatice, se aplică minim 7-9 tratamente și se ajunge și la 14-15.

    “În general, cercetarea crează varietăți sau soiuri foarte productive, aromatice care să satisfacă piața dar nu se poate merge mână în mână cu rezistența genetică, producția mare și performanța calitativă. Atunci ținem cont de un complex de factori care pot porni de la încălzirea globală, care nu mai seamănă cu ce era acum 40-50 de ani pentru că temperaturile au crescut, fungii, virușii, dăunătorii se dezvoltă altfel, în natură totul evoluează, atât tehnica cât și genomul uman”, ne-a explicat ing. Vasile Lungu.

    El spune că o explicație a creșterii luxuriante a dăunătorilor este cauzată de regimul de fertilizare și, mai ales, de dorința agricultorilor de a obține producții mari ceea ce sensiblizează partea de sănătate. “Atunci trebuie să intervenim cu pesticide, fungicide sau insecticide în cazul dăunătorilor”, ne-a mai spus fermierul.

    Câte tratamente se aplică anual. Prevenirea e sfântă, tratarea e mai grea

    În privința tratamentelor, fermierul ieșean, spune că niciun an nu seamănă cu celălalt iar fiecare are o dinamică proprie. “Numărul de tratamente și chiar produsul care se aplică diferă de la un an la altul pentru că știm că nu putem folosi același propus în două tratamente consecutive și trebuie să aplicăm produse diferite pentru a nu crea reacții fiziologice rezistente la același tratament. În general mergem între 7 și 9 tratamente complexe și suntem instruiți să aplicăm tratamentele preventive și mai puțin pe cele curative”, ne-a mai spus fermierul.

    El completează că un tratament de prevenție în primul rând evită atacul și asigură protecție fiind un produs sistemic, pentru cel puțin 14 zile. “Dar dacă se constată că a avut loc un atac atunci se fac diverse cocktailuri unde se combină un produs sistemic cu unul de contact, primul asigură protecția pe o perioadă mai lungă de timp iar cel de-al doilea face efectul imediat pentru stoparea atacului”, ne-a mai spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”