• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce se întâmplă cu despăgubirile pentru secetă?

  agrointeligenta.ro -

  În ciuda blocajelor din majoritatea județelor țării, se pare că până la acest moment nu s-a luat în calcul prelungirea perioadei pe care fermierii o au la dispoziție pentru a depune cererile la APIA. Potrivit ministrului desemnat pentru agricultură, Achim Irimescu, termenul limită rămâne 30 noiembrie, iar sumele ce vor fi achitate către fermieri, aceleași publicate deja în Monitorul Oficial. Cu o condiție, ca și Comisia Europeană să își dea luna viitoare acordul pentru aceste plăți, un ajutor de stat, de altfel.

  Suma alocată de la bugetul de stat pentru despăgubirile pentru secetă este de 640 de milioane de lei, dar România așteaptă în acest moment răspunsul Comisiei Europene care a fost notificată și care trebuie să aprobe orice ajutor de stat.

  “În mod, sigur, suma va fi mult mai mică, dar așteptăm luna decembrie când sperăm să primim vești bune. Până la 14 decembrie Comisia Europeană va aproba solicitarea de ajutor de stat. Nu intră în calcul aici direct banii de la CE. Eu am luptat și am reușit să prindem în jur de 2 milioane pentru secetă dar pentru producători de lapte. Nu știu cum a interpretat ministerul lucrul acesta dar în opinia mea banii trebuiau sa ajungă deja în sector pentru că ei au o problemă cu furajele și eu am susținut suma aceasta care nu este foarte mare, dar înseamnă totuși ceva. Și vreau să vă spun că doar la trei state s-a dat această sumă suplimentară: România, Polonia și Austria. Deci noi am beneficiat de o sumă suplimentară care, de altfel este ajutor de stat. Seceta este prevăzută în bugetul național și sigur că dacă aveam Fond Mutual puteam să beneficiem de bani europeni. Eu de aceea m-am agitat dar din păcate acest proiect nu a ieșit”, a declarat în Parlamentul României Achim Irimescu, ministrul desemnat să preia portofoliul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

  Cine poate cere despăgubirile pentru secetă

  Vă reamintim că deja există publicată o Ordonanță de urgență care include atât documentele ce trebuie depuse, cât și cine sunt beneficiarii eligibili și ce bani se achită pentru culturile afectate de secetă.

  Actul normativ diferențiază beneficiarii schemei și pe cei ce sunt producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în producţia agricolă primară, respectiv:
  a) producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;
  b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;
  c) producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

  Pentru mai multe detalii, citiți și: Actele ce trebuie depuse la APIA pentru a încasa despăgubirile pentru secetă. Vezi ce sume se plătesc oficial către fermieri!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Bravo, Ludovic Orban! Presiunea mediatică Agrointeligența a dat roade: Guvernul asigură banii de despăgubiri! Daniel Botănoiu, apel către ministrul Finanțelor: Nu puneți cruce sectorului agricol, dați banii pentru despăgubiri! Legea vânzării terenurilor agricole 2020 – PROMULGATĂ de Președintele Klaus Iohannis!

  Căutare în articole