• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Secetă 2015: Cum se prezintă situația pe fiecare județ, în funcție de numărul cererilor pentru despăgubiri depuse la APIA

  Roxana Dobre -

  Seceta nu a afectat în mod egal diferitele zone agricole ale României, arată o centralizare a cererilor depuse de fermieri pentru obținerea despăgubirilor. În total, la sediile APIA din țară s-au primit, până pe 2 decembrie inclusiv, termenul-limită pentru solicitarea sprijinului, un număr de 79.651 de dosare.

  Cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie – septembrie 2015 au fost depuse la centrele județene/centrele locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sau al municipiului București pe raza cărora au fost depuse cererile unice de plată aferente anului 2015. De asemenea, procesarea acestor cereri se face atât la nivelul centrelor judeţene, cît şi la nivelul centrelor locale.

  Aplicația de gestionare a cererilor este funcțională

  ”Aplicaţia electronică specifică gestionării cererilor de solicitare a ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie-septembrie 2015 este funcţională fiind dezvoltată de către Direcţia IT din cadrul APIA – Aparat Central ca modul separat, individual, prin care se va efectua verificarea încrucişată cu datele din sistemul IACS”, a precizat pentru Agrointeligența directorul general al instituției, Mihail Puțintei.

  Citiți și: Cum se calculează sumele pe care fermierii le primesc ca despăgubiri pentru secetă. Clarificări din partea directorului APIA Mihail Puțintei

  Situația pe județe cu privire la numărul cererilor depuse de fermieri pentru recuperarea pierderilor de venit indică faptul că Oltenia este regiunea cea mai afectată, întrucât cele mai multe solicitări – peste 16.000 s-au înregistrat în Olt, în timp ce Dolj se află pe locul trei, cu circa 7.300 de cereri. În partea Moldovei, la Botoșani s-au depus 9.183 de cereri, mult față de Bacău, unde funcționarii APIA au înregistrat aproximativ 1.500 de dosare. O situație dificilă apare la Teleorman, unde sunt aproape 5.500 de exploatații calamitate dar și la Galați și Satu Mare.

  Iată cum arată centralizarea cererilor pentru secetă înregistrate la APIA 

  Județ Nr.final cereri
  ALBA 210
  ARAD 1,927
  ARGES 673
  BACĂU 1,595
  BIHOR 2,927
  BISTRIȚA-NĂSĂUD 9
  BOTOȘANI 9,183
  BRĂILA 2
  BRAȘOV 110
  BUCUREȘTI 15
  BUZĂU 1,683
  CĂLĂRAȘI 60
  CARAȘ-SEVERIN 764
  CLUJ 37
  CONSTANȚA 579
  COVASNA 13
  DÂMBOVIȚA 863
  DOLJ 7,383
  GALAȚI 5,233
  GIURGIU 611
  GORJ 1,028
  HARGHITA 1,538
  HUNEDOARA 1,487
  IALOMIȚA 297
  IAȘI 2,549
  ILFOV 110
  MARAMUREȘ 90
  MEHEDINȚI 2,655
  MUREȘ 1
  NEAMȚ 993
  OLT 16,403
  PRAHOVA 79
  SĂLAJ 422
  SATU MARE 4,286
  SIBIU 1
  SUCEAVA 1,252
  TELEORMAN 5,498
  TIMIȘ 2,555
  TULCEA 897
  VÂLCEA 148
  VASLUI 2,451
  VRANCEA 1,034

  Ajutorul de stat reprezintă o plată compensatorie pentru următoarele culturi: porumb boabe, floarea soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, pășuni și fânețe, plată compensatorie diferenţiată în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor şi de categoria beneficiarului. Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat sunt prevăzute în anexa nr. 1 a O.U.G. nr. 45/2015. Aceste cuantumuri maxime scad proporţional în funcţie de procentul de calamitare. În situaţia în care sumele necesare depăşesc prevederile bugetare aprobate (640 de milioane de lei), valoarea sprijinului se reduce proporţional pentru toţi beneficiarii.

  După finalizarea tuturor verificărilor şi stabilirea beneficiarilor eligibili, inclusiv a sumei cuvenite, Agenția întocmește Situația centralizatoare cu sumele aferente ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie -septembrie 2015, pe care o transmite direcției de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. MADR, la rândul său întocmește și transmite la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) cererea de deschidere a creditelor bugetare și a situaţiei centralizatoare cu sumele aferente ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie – septembrie 2015. După aprobarea de către MFP a deschiderii creditelor bugetare, din bugetul MADR se alimentează contul APIA care virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor. Virarea sumelor se va efectua într-o singură tranşă către toţi beneficiarii eligibili.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară