• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dosar DNA: Schema prin care un consilier APIA a încasat subvenții pentru terenuri ce nu-i aparțineau

    agrointeligenta.ro -

    Ancheta procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş a scos la iveală schema folosită de către un consilier în cadrul APIA pentru a-și ”trage” plata subvențiilor pentru terenuri ce nu-i aparțineau. Autoritățile au refăcut firul infracțiunilor și, după ce s-a recuperat prejudiciul, l-au trimis în judecată atât pe funcționarul Agenției – Ioan Borșan, cât și pe complicele acestuia, Mihail Sava.

    Complicele a dat banii înapoi

    Suma pe care cei doi au reușit să o sustragă ilegal din subvențiile pe anul 2014 nu este fabuloasă – 5.651 de lei, întrucât schema folosită de aceștia – una simplă, i-a ajutat pe procurorii DNA să dea repede de capăt anchetei. Mai mult, după prezentarea probelor și până la finalizarea urmăririi penale, inculpatul Mihail Sava a achitat în totalitate prejudiciul stabilit în cauză, motiv pentru care APIA – Centrul Judeţean Mureş nu s-a constituit parte civilă în proces.

    Funcționarul APIA  a găsit terenurile eligibile, apoi a falsificat actele

    ”În cursul anului 2014, inculpatul Borşan Ioan, în calitate de consilier principal în cadrul APIA – Centrul Local Târgu Mureş, profitând de informaţiile la care avea acces în virtutea atribuţiilor sale de serviciu, a identificat un număr de şapte suprafeţe de teren (situate pe raza localităţilor Grebenişu de Câmpie şi Band), care erau eligibile pentru a primi subvenţii şi i-a propus inculpatului Sava Mihail să solicite subvenţiile pentru cele şapte terenuri menţionate mai sus, subvenţii la care acesta nu avea nici un drept, urmând ca apoi să dispună împreună de sumele de bani astfel obţinute.

    Astfel, la data de 15 mai 2014, inculpatul Borşan Ioan, cu acordul inculpatului Sava Mihail, a completat în fals, cererea pentru plată unică pe suprafaţă aferentă campaniei din anul 2014, în vederea obţinerii pe nedrept de subvenţii de la APIA. Mureş pentru terenurile respective, în valoare de 5.651,62 lei”, se arată în comunicatul DNA.

    A falsificat semnătura unui coleg din Agenție

    Cel care s-a ocupat de toată „hârțogăraia” a fost tot funcționarul APIA, care depus cererea de subvenţie, întocmită şi semnată în locul lui Mihail Sava. Tot angajatul Agenției a completat în fals declaraţia de eligibilitate, a atestat, în fals, autenticitatea controlului vizual al conformităţii documentaţiei, precum şi procesul verbal întocmit în acest sens. Procuorii DNA precizează și că Ioan Borșan, în două rânduri, a întocmit în fals şi a contrafăcut semnătura unui coleg, care trebuia să efectueze un al doilea control al documentaţiei respective şi a prezentat documentaţia astfel falsificată lucrătorilor APIA care urmau să dispună emiterea efectivă a Deciziei de plată unică pe suprafaţă.

    Trimiși în judecată

    Săptămâna aceasta, Serviciul Teritorial al DNA Târgu Mureş a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ioan Borșan pentru folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, fals intelectual în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, în forma instigării urmate de săvârşirea, fără vinovăţie, a acesteia, precum și a lui Mihail Savu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

    Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!