• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comunismul a distrus spiritul de inițiativă, spune Achim Irimescu. „Chiar și cu 50.000 de euro pentru o afacere, tinerii acceptă greu provocarea”

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, afirmă că o mare problemă a societății românești vine din faptul că regimul comunist a distrus spiritul de inițiativă. “În perioada comunistă, în România, practic s-a omorât spiritul antreprenorial. Dacă mergeți în provincie să dați cincizeci de mii de euro unui tânăr, o să aveți mare problemă în a găsi acel tânăr care să accepte o astfel de provocare, pentru că nu mai avem acest spirit antreprenorial”, a arătat ministrul.

    El a explicat că la nivel de minister există o serie de propuneri care să atragă tinerii în agricultură. „Au fost propuneri să le dăm tinerilor, dacă nu au mijloace, până la 50 de hectare de la ADS pe 20, 30 de ani, cu drept de preempţiune la cumpărare şi asta ar fi o soluţie foarte bună. Pentru că terenul de la ADS este arendat momentat celor cu bani foarte mulţi şi pe suprafeţe mari. Ar fi o soluţie să legi în acest fel tânărul de glie. Mai există şi posibilitatea să acordăm 15.000 de euro unui fermier pentru a-şi dezvolta ferma. Se pot gândi mecanisme de a atrage tinerii în agricultură. S-ar putea ca nu toţi să reuşească, unii să ia banii şi să plece, dar nu trebuie să pornim de la premiza că cinci la sută vor proceda aşa”, a declarat ministrul pentru România Liberă.

    Aceasta a precizat că există și o lege, care a fost chiar ideea lui la reforma Cioloş din agricultură, care prevede alocarea a 25% suplimentar din plata de bază pentru tineri până în 40 de ani care sunt agricultori. “Dacă ai o subvenţie de 200 de euro la hectar, tânărul respectiv va primi cu 50 de euro în plus”, a explicat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    An compromis pentru floarea-soarelui? Georgian Corniță, fermier: Am început să întoarcem culturile! Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Lista subvențiilor APIA care se plătesc acum fermierilor pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Cum poți afla pH-ul solului folosind varza roșie Ciorba și friptura de miel – secrete din bucătăria băciței Flori Mînzat: borș artizanal, leuștean și ierburi aromatice O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase