Fermieri de succes

“Reţetă rapidă” pentru a face bani din agricultură: Ioan Morar culege 6000 de lei de pe 400 metri pătraţi de solar încălzit

De pe 400 de metri pătraţi de solar poţi să obţii 16.000 de legături de ceapă verde, iar dacă vinzi legătura cu 50 de bani, cel puţin, tot scoţi 8.000 de lei, la costuri de 2.000 de lei.

Aceasta este una dintre reţetele lui Ioan Morar, un fermier din Cluj, care demonstrează că se poate câştiga foarte bine şi în agricultură. El spune că a renunţat la agricultura clasică şi s-a orientat spre nişe de piaţă cu un mare potenţial: cătină, coacăze negre, plante aromatice sau rubarbă. Producţia o vinde în mare parte la extern şi mai puţin în ţară.

Morar (câştigătorul “Academiei lui Horia” de la Prima Tv din 2011) este absolvent de teologie şi drept, însă nu le-a practicat niciodată, după cum el însuşi povesteşte. Se ocupă în schimb de agricultură de mai mulţi ani, un sector care îi aduce satisfacţii, dar şi bani. Încă de la început, a căutat o breşă să pătrundă în sistem, mai precis culturi care să poată fi realizate pe suprafeţe mai mici, dar care să fie şi rentabile.

Agricultorii români trebuie să se gândească şi la altceva decât grâu sau cartofi (culturi pe suprafaţe mari) dacă vor să obţină profit, declară Morar. În 2006-2007, când a început să facă agricultură se gândea la plante aromatice şi fructe de pădure. În timp, şi-a diversificat activitatea descoperind şi alte plante. Mai mult, a creat şi o pepinieră proprie pentru a ajuta cu material săditor pe cei interesaţi să investească în domeniu, cărora le oferă şi consultanţă în prezent.

Înainte însă să ia o decizie legat de culturi, Morar s-a interesat în primul rând de piaţa de desfacere – îi sfătuieşte şi pe alţii să facă la fel şi a apelat şi la sfatul specialiştilor. El a început cu mentă, busuioc, muşeţel şi gălbenele (mai puţin de un hectar), după care a tot extins suprafele, dar şi plantele. Cât despre cumpărători, nu-şi face deloc griji, pentru că e cerere şi la noi, dar mai ales în străinătate.

Acum, de exemplu, Morar este foarte preocupat de plantaţia de cătină şi de cea de coacăze negre – are şi un plan de dezvoltare a acestor culturi la nivel naţional -, mai ales că există interes tot mai mare în România, unde tot mai multă lume se interesează de cătină, în special.

„Cătina este o cultură mai mult decât rentabilă, pentru că investeşti o dată 3.500 de euro la hectar, iar după aceea culegi 25 de ani”. În plus, şi lucrările sunt minime, iar planta nu este pretenţioasă, spune Morar. Poţi să obţii profit chiar din primul an de producţie (anul trei de la plantare).

Cât despre producţie, aceasta este în general de 8-10 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de circa 5 lei pe kilogram pe piaţa internă, în timp ce în străinătate este chiar mai mare. Morar are cultivate în prezent circa 10 hectare de cătină, producţia fiind exportată în mare parte în Germania.

Morar este îndrăgostit şi de plantele aromatice, produce în sere încălzite busuioc, rozmarin, oregano, cimbru, salvie şi tot felul de salate pe care le vinde în supermarketuri. Nu direct, ci prin intermediul unui comerciant . Are chiar şi rubarbă (legumă folosită în tratamente medicinale şi în gastronomie), pe care o vinde în stare proaspătă în Marea Britanie. Nu sunt însă singurele sale surprize, mai are încă destule pentru viitor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

  1. Catina are tepi si se culege ca si afinele sau toamna se taie crengile cu fructe, se congeleaza si apoi se aduna fructele.Este migalos de recoltat, ai nevoie de multi oameni daca suprafata este mare.Culturi mai rentabile sunt cele de mure fara spini sau agrise.
    Cat despre informatii despre catina, google poate sa fie de mare ajutor, sunt multe siteuri care ofera sfaturi, metode si material saditor.Asa ca nu mai asteptati sa va dea informatii mura-n gura, cautati singuri.

  2. doresc sa infiintez o plantatie asa dori sa stiu mai multe informati si de unde pot sa cumpar sa pot sa plantez si unde sa le distribui va rog sa ma contactati va multimesc

  3. Doresc sa infiintez o plantatie de catina si as avea nevoie de dumneavoastra pentru orice informatie sau sfat daca imi puteti lasa un numar de telefon sa va pot contacta v-as fi foarte recunoscator. Va multumesc mult!

  4. ..sigur cheltuie doar 2.000 de lei?…la 400 de metri patrati de solar incalzit?…fara a pune la socoteala costurile cu samanta/stufatul si manopera, cred ca cheltuie doar atat doar dc caldura ii vine moca…..;-)

Scrie un comentariu