• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • „Reţetă rapidă” pentru a face bani din agricultură: Ioan Morar culege 6000 de lei de pe 400 metri pătraţi de solar încălzit

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  De pe 400 de metri pătraţi de solar poţi să obţii 16.000 de legături de ceapă verde, iar dacă vinzi legătura cu 50 de bani, cel puţin, tot scoţi 8.000 de lei, la costuri de 2.000 de lei.

  Aceasta este una dintre reţetele lui Ioan Morar, un fermier din Cluj, care demonstrează că se poate câştiga foarte bine şi în agricultură. El spune că a renunţat la agricultura clasică şi s-a orientat spre nişe de piaţă cu un mare potenţial: cătină, coacăze negre, plante aromatice sau rubarbă. Producţia o vinde în mare parte la extern şi mai puţin în ţară.

  Morar (câştigătorul “Academiei lui Horia” de la Prima Tv din 2011) este absolvent de teologie şi drept, însă nu le-a practicat niciodată, după cum el însuşi povesteşte. Se ocupă în schimb de agricultură de mai mulţi ani, un sector care îi aduce satisfacţii, dar şi bani. Încă de la început, a căutat o breşă să pătrundă în sistem, mai precis culturi care să poată fi realizate pe suprafeţe mai mici, dar care să fie şi rentabile.

  Agricultorii români trebuie să se gândească şi la altceva decât grâu sau cartofi (culturi pe suprafaţe mari) dacă vor să obţină profit, declară Morar. În 2006-2007, când a început să facă agricultură se gândea la plante aromatice şi fructe de pădure. În timp, şi-a diversificat activitatea descoperind şi alte plante. Mai mult, a creat şi o pepinieră proprie pentru a ajuta cu material săditor pe cei interesaţi să investească în domeniu, cărora le oferă şi consultanţă în prezent.

  Înainte însă să ia o decizie legat de culturi, Morar s-a interesat în primul rând de piaţa de desfacere – îi sfătuieşte şi pe alţii să facă la fel şi a apelat şi la sfatul specialiştilor. El a început cu mentă, busuioc, muşeţel şi gălbenele (mai puţin de un hectar), după care a tot extins suprafele, dar şi plantele. Cât despre cumpărători, nu-şi face deloc griji, pentru că e cerere şi la noi, dar mai ales în străinătate.

  Acum, de exemplu, Morar este foarte preocupat de plantaţia de cătină şi de cea de coacăze negre – are şi un plan de dezvoltare a acestor culturi la nivel naţional -, mai ales că există interes tot mai mare în România, unde tot mai multă lume se interesează de cătină, în special.

  „Cătina este o cultură mai mult decât rentabilă, pentru că investeşti o dată 3.500 de euro la hectar, iar după aceea culegi 25 de ani”. În plus, şi lucrările sunt minime, iar planta nu este pretenţioasă, spune Morar. Poţi să obţii profit chiar din primul an de producţie (anul trei de la plantare).

  Cât despre producţie, aceasta este în general de 8-10 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de circa 5 lei pe kilogram pe piaţa internă, în timp ce în străinătate este chiar mai mare. Morar are cultivate în prezent circa 10 hectare de cătină, producţia fiind exportată în mare parte în Germania.

  Morar este îndrăgostit şi de plantele aromatice, produce în sere încălzite busuioc, rozmarin, oregano, cimbru, salvie şi tot felul de salate pe care le vinde în supermarketuri. Nu direct, ci prin intermediul unui comerciant . Are chiar şi rubarbă (legumă folosită în tratamente medicinale şi în gastronomie), pe care o vinde în stare proaspătă în Marea Britanie. Nu sunt însă singurele sale surprize, mai are încă destule pentru viitor.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Noua PAC: 500 de milioane de euro pentru pomicultorii români. Ce greșeli trebuie evitate la finanțarea viitoare! Metodele prin care puteţi fi păcălit la supermarket! Culturile de ZMEUR ȘI MUR – sfaturi importante. Pașii de urmat pentru O AFACERE PROFITABILĂ!

  Ultimele știri

  ALERTĂ METEO DE VIJELIE ȘI VISCOL! AVERTIZARE ANM EMISĂ pentru 30 DE JUDEȚE! SCRISOAREA UNEI FERME CĂTRE APIA: Când ne plătiți subvențiile? Mereu suntem lăsați la urmă, vreți să ne distrugeți? MICUL FERMIER ROMÂN – ”O SPECIE PE CALE DE DISPARIȚIE”!

  Căutare în articole