Locuri de muncă

Ce pensie medie încasează de ASTĂZI cei care au lucrat în agricultură

Începând de astăzi, 1 ianuarie 2016, valoarea punctului de pensie s-a majorat chiar peste prevederile legii, la fel cum s-a întâmplat și acum 12 luni, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Aşadar, cei peste 5,1 milioane de pensionari din sistemul de asigurări sociale de stat şi agricultori vor avea venituri cu 5% mai mari.

În premieră, pensia medie trece de pragul de 900 de lei, iar cei aproape 450 de mii de pensionari agricultori vor avea un venit lunar mediu de 380 de leiCele mai mari pensii sunt în Bucureşti, Hunedoara şi Braşov. La polul opus sunt Giurgiu, Botoşani şi Vrancea. Efortul bugetar susținut de Guvern este de  252,6 milioane de lei.

Determinarea cuantumului pensiei se face prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual reprezintă, conform Legii pensiilor, “numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării”.

Sursă selectivă : Avocatnet.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!