Arătura de iarnă: mai bună decât cea de primăvară, net inferioară celei făcute la timp, în toamnă
Roxana Dobre -Arătura de iarnă sau, mai bine zis, dintre ferestrele iernii este una dintre lucrările agricole care pot spori producția într-o exploatație unde fermierul nu a reușit definitivarea arăturii de toamnă. Preferabil să se efectueze cât mai către începutul iernii pentru a reduce la minimum pierderile de apă din sol, arătura din acest sezon se poate face doar când pământul nu este înghețat sau înghețat superficial. Totodată, nu se efectuează pe parcelele înzăpezite, decât dacă stratul este foarte, foarte subțire.
Unul dintre avantajele al arăturii de iarnă este acela că pământul rămas nelucrat toamna are un avantaj în primăvară, spun fermierii cu experiență. De bază rămâne însă arătura de toamnă.
”Există o vorbă printre ingineri și anume: cea mai proastă arătură de toamnă este mai bună decât cea mai bună arătură de primăvară. În momentul în care un fermier nu reușește să are în perioada optimă, când maturitatea solului este cea mai bună, poți executa arătura în ferestrele iernii, dar din punct de vedere calitativ, nu este foarte bună. Totuși, este de preferat în detrimentul arăturii de primăvară, pentru că acum solul îngheață, se dezgheață, se nivelează iar în primăvară, când brazda se întoarce, solul pierde apă, nu se încorporează resturile vegetale. Deci arătura de toamnă este cea mai importantă pentru culturile de primăvară”, ne-a explicat ing. Gavrilă Tuchiluș, deținător al fermei Agrimat Matca de lângă Tecuci.
Arătura din sezonul rece poate fi o arătură normală sau o arătură adâncă (dar nu foarte adâncă), iar înainte de trecere se recomandă o mărunțire a resturilor vegetale cu grapa.