Radu Timiș, președinte ARC, despre efectul reducerii cotei standard de TVA la 20%: ”O serie de cheltuieli ale procesatorilor…”
agrointeligenta.ro -Președintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș a transmis un mesaj puternic la început de an pentru a atrage atenția că relaxarea fiscală – atât cea de anul trecut, cât TVA la alimente a scăzut la 9%, cât și cea de acum, când cota standard de TVA a coborât la 20%, are efecte imediate în piața agro-alimentară din România.
”Scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, operată la 1 ianuarie 2016, a adus din nou în atenția opiniei publice chestiunea reducerii preturilor. Unele aprecieri preluate de mass-media sustin că preturile nu ar fi scăzut, ba dimpotrivă. Se vehiculează că în cazul produselor alimentare, preturile au revenit chiar la nivelul celor dinainte de 1 iunie 2015, când am beneficiat de o reducere semnificativă de TVA în sectorul alimentar, de la 24% la 9%”, declară Radu Timiș, președintele ARC.
Fondatorul Cris-Tim arată că membrii Asociației Române a Cărnii au dovedit încă de anul trecut că nu își bagă diferența de TVA în buzunar, scăzând nivelul de preț către retaileri chiar cu un nivel mai mare decât procentele relaxării fiscale. ”Pentru o mai bună informare a consumatorilor români, țin să precizez că în sectorul de preparate din carne, toti producătorii din Asociatia Română a Cărnii au operat reduceri semnificative de pret, de multe ori cu un procent mai mare decât ar fi rezultat matematic din scăderea TVA. În aceste condiții, considerăm că este nedrept să punem sub semnul întrebării iniațiativele pozitive pentru consumator dar si pentru finanțele publice ale producătorilor de preparate din carne din România. Până la urmă, fiecare cetățean poate verifica singur cât plătea pentru aceleași preparate din carne înainte de 1 iunie 2015 si cât plătește acum. Diferența este reală, semnificativă și se regăsește în buzunarul fiecărui consumator”, spune Timiș.
Potrivit președintelui ARC, începând cu luna ianuarie 2016, prețurile au continuat tendința de scădere, pentru că o serie de cheltuieli care intrau în costurile de producție ale preparatelor din carne și care încă erau taxate cu 24% TVA, au scăzut la rândul lor. ”Mă refer la preturile de livrare în retail sau la cele de desfacere prin magazinele proprii. Însă din analizele noastre, cu foarte puține excepții, marile rețele de magazine au operat, la rândul lor, reduceri de prețuri corespunzătoare”, explică Radu Timiș.
”Suntem conștienți că pentru încă mulți români, din păcate, prețul alimentelor este încă mare în comparație cu veniturile. Tocmai de aceea susținem că reducerea fiscalității, dublată de intensificarea activității de control, vor conduce la creșterea prosperițătii românilor în două feluri: prin reduceri de preț la raft și prin venituri bugetare crescute, rezultate din scăderea evaziunii fiscale, venituri ce îi pot ajuta pe cei mai săraci dintre concetățenii noștri. Asociația Română a Cărnii își manifestă aceeași deschidere de a furniza, în mod prompt și transparent, informații și analize atât autorităților statului cât și reprezentanților mass-media”, încheie Radu Timiș, președinte ARC.