• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii se tem de întoarcerea pestei porcine

    agrointeligenta.ro -

    După ce exporturile de carne de porc ale României au fost sistate mai mulţi ani din cauza focarelor de pestă porcină, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA) pregăteşte un act normativ conform căruia porcii vor putea să circule liber dintr-un loc în altul.

    Crescătorii nu sunt de acord cu această măsură şi susţin că eliminarea restricţiilor la transportul animalelor ar putea avea ca efect apariţia de noi focare de pestă porcină şi implicit sistarea din nou a livrărilor pe piaţa externă.

    „Crescătorii şi-au exprimat dezacordul faţă de intenţia ANSVSA, însă fără succes. Circularea liberă a porcilor dintr-un loc în altul creşte riscul apariţiei unor focare de pestă porcină”, a declarat pentru agrointel.ro Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

    Livrările de carne si produse procesate din carne de porc au fost întrerupte în 2003, după ce s-a ţara noastră a recurs la vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. Exporturile au fost reluate în acest an, însă în prezent doar o singură companie – Smithfield România, filiala locală a gigantului american Smithfield Foods- a fost autorizată de ANSVSA la export.

    Efectivele de porcine s-au ridicat anul trecut la circa 4,1 milioane de capete, comparativ cu 5,3 milioane de capete, în 2010. Circa 40% din consumul intern este asigurat din import. Cei mai mari jucători pe piaţa locală sunt Smithfield România şi Vegetal Trading (parte a grupului Marex Brăila).


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români