Și, totuși, când vor știi fermierii ce subvenție la hectar vor încasa pentru anul 2015?
agrointeligenta.ro -Potrivit directorului general adjunct din cadrul APIA, Nicolae Horumbă, subvenția medie de 170 de euro/ha anunțată pentru 2015 de către ministrul agriculturii Achim Irimescu nu este bătută în cuie. Suma finală ce se va plăti va putea fi anunțată doar la finalizarea tuturor procedurilor de control, iar agricultorii vor știi exact cât încasează abia într-o lună și jumătate.
Atât ministrul agriculturii cât și directorul general al APIA au anunțat că subvenția estimată pentru anul 2015 este de 170 de euro la hectar, însă calculele prezentate în cadrul emisiunii ”Viața Satului” (TVR 1) de către fermierul ilfovean Ilie Dan indică faptul că se va plăti mult mai puțin, undeva în jurul a 150 de euro pe hectar. Referitor la această informație, Nicolae Horumbă a declarat că suma de 170 de euro reprezintă doar o estimare și că în acest moment nu se poate comunica cu exactitate cuantumul la hectar pentru 2015. Astfel, abia în aproximativ o lună și jumătate, când toate procedurile de control vor fi finalizate, se va putea face un anunț oficial. Mai mult, sumele exacte vor face și obiectul unei hotărâri de Guvern, conform regulamentelor europene. ”Suma finală poate fi ușor diferită în funcție de numărul de hectare eligibile. Vom știi într-o lună și jumătate”, a spus Horumbă, subliniind însă că din datele prelucrate până acum, la cele 9,350 de milioane de hectare aflate la plată, suma estimată se ridică la 170 de euro/ha.
Răspunsul oficialului APIA nu l-a mulțumit însă pe fermierul Ilie Dan, liderul LAPAR din județul Ilfov, care a atras atenția că vehicularea unor valori nerealiste ale subvenției nu face decât să influențeze prețul arendei care, în ultimii ani a crescut în zona sa de la 500-600 de kilograme la hectar la 1.000 de kilograme la hectar.
Ce spunea directorul general al APIA
Pe data de 9 ianuarie, invitat în emisiunea ”Cultivat în România” de la România TV, directorul general al APIA, Ioan Merca, declara: ”În acest moment, avem un număr de circa 1,2 milioane de fermieri care beneficiază de subvenții prin APIA. Este un record european pentru că suprafețele sunt fărâmițate. Practic, în ceea ce privește plafonul alocat României pentru plățile directe pe suprafață, țara noastră se situează undeva pe locul 8 după Franța, Germania, Italia, Spania sau Grecia. Cuantumul mediu se ridică pentru anul 2015 undeva la 170 de euro, față de anul 2014 când cuantumul mediu era de 156,89 euro/ha. Până în 2020, acest cuantum se va ridica undeva la 196 de euro”.