• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce-i sperie pe asigurătorii agricoli: „Seceta şi îngheţul nu mai sunt riscuri, sunt certitudini”

    agrointeligenta.ro -

    În România, doar o treime din culturile agricole sunt asigurate, principalii clienţi fiind marii fermieri. Interesul se manifestă şi pentru utilaje sau proprietăţi.

    Chiar dacă vorbim de o piaţă mică în România – circa 20 milioane de euro – , interesul pentru asigurarea culturilor este tot mai mare, dovadă fiind şi trendul crescător. Trebuie remarcat însă că printre motivele care au contribuit la majorarea suprafeţelor asigurate se numără programele de finanţare cu fonduri europene nerambursabile, dar şi contractarea de credite de la bănci. Mulţi fermieri s-au asigurat tocmai pentru a avea acces la aceste programe.

    “În general, agricultorii implicaţi în producţia vegetală sunt mai interesaţi de achiziţionarea unei asigurări decât cei care îşi desfăşoară activitatea în zootehnie, culturile agricole reprezentând aproximativ 90% din piaţa asigurărilor agricole“, afirmă Lucian Marin, director tehnic NonViaţă, Groupama Asigurări.

    Până la urmă, este un lucru firesc, mai spune Marin. “Dacă în zootehnie bolile şi accidentele animalelor (cele mai frecvente riscuri pe acest segment) pot fi prevenite prin măsuri profilactice, în ramura vegetală a agriculturii, fenomene precum grindina, furtuna, ploaia torenţială, îngheţul nu pot fi prevenite“, afirmă oficialul Groupama Asigurări.
    Bogdan Pârvu, director general FATA Asigurări, susţine că interesul în creştere al agricultorilor pentru produsele de asigurare se datorează, în parte, subvenţionării primelor de asigurare.

    “Nu pot fi ignorate nici efectele schimbărilor climatice din ultimii ani, acestea afectând puternic recoltele şi planurile agricultorilor. Aceşti factori, cumulaţi, i-au determinat pe agricultori să acorde o importanţă sporită produselor de asigurare”, susţine Pîrvu.
    În cazul FATA Asigurari, potrivit datelor preliminare pentru 2012, este vorba de un avans de aproape 35% pe segmentul asigurarilor agricole. Dacă asigurările pentru culturi s-au apropiat de o crestere de 33% comparativ cu anul 2011, în cazul animalelor s-au majorat cu aproximativ 43%.

    Trendul crescător a fost consemnat şi în cazul Asirom, volumul şi numărul asigurărilor agricole mărindu-se cu circa 12% în anul 2012 faţă de anul 2011. Anul trecut, s-a diversificat şi gama de culturi asigurate, pe listă apărând plantaţiile de afine şi culturile energetice.

    “Asigurările agricole prezintă interes mult mai mare în rândul asociaţiilor, societăţilor şi al fermierilor care exploatează suprafeţe mai mari şi interes scăzut în rândul micilor fermieri. Această situaţie se datorează atât conştientizării beneficiilor oferite de asigurare pentru protejarea propriilor investiţii, în condiţiile în care fenomenele meteo nefavorabile se manifestă cu intensitate crescută an de an, cât şi cresterii interesului de accesare a fondurilor europene şi obţinerea de împrumuturi bancare (unde asigurările sunt obligatorii)”, susţin oficialii Asirom.

    Cele mai solicitate riscuri

    La Groupama Asigurări, cele mai solicitate riscuri pentru culturile agricole au fost cele de grindină, furtună, ploaie torenţială, incendiu, dar şi secetă şi îngheţ. Grindina, furtuna şi ploaia torenţială sunt riscurile care s-au manifestat cel mai des în ultimii ani, fiind acoperite de către companiile de asigurări. Excepţiile sunt seceta şi riscul de îngheţ de iarnă.

    “Deoarece principiul în asigurări este acela de a acoperi prin poliţa de asigurare un risc imprevizibil cu o manifestare aleatoare, iar seceta a devenit un fenomen previzibil în România, care poate fi combătut prin irigaţii, riscul de secetă este considerat de către asigurători ca fiind un risc de catastrofă, neasigurabil“, susţine Marin.

    Tot el spune că poliţele de asigurare mai acoperă riscurile de îngheţ timpuriu de toamnă şi îngheţ târziu de primavară. Cât priveşte acoperirea riscului de îngheţ de iarnă, “a fost oferită în ultimii ani de către companiile de asigurări, însă la scară mai redusă“.

    Şi reprezentanţii Asirom spun că riscurile de secetă şi îngheţ de iarnă sunt riscuri endemice care se manifestă pe areale extinse, care generează daune greu cuantificabile. “Pierderile cauzate de aceste riscuri nu pot fi suportate de societăţile de asigurări şi nu sunt acceptate nici de societăţile de reasigurare”, declară oficialii Asirom.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!