• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții: Directorii APIA din țară au cerut reinterpretarea datelor de la controlul prin teledetecție!

  agrointeligenta.ro -

  Îngrijoraţi de numărul mare de neconformităţi care au apărut în urma controalelor prin teledetecţie (se bazează pe captarea radiaţiilor electromagnetice emise de lumina dată de soare şi căldura emanată de pământ) efectuate de Agenţia de Plăţi anul trecut, şefii APIA locale au solicitat centrului reinterpretarea datelor puse la dispoziţie de compania Gauss din Timişoara, cea care a câştigat contractul pentru teledetecţie.

  Este vorba despre câteva coduri de neconformitate care trebuie reinterpretate. Surse apropiate situaţiei au explicat pentru economica.net că această situaţie este destul de gravă şi riscă să ducă la întârzieri la plata subvenţiei pe suprafaţă, ce se plăteşte anul acesta în contul campaniei agricole din 2015.

  ”Situaţia este similară cu cea din 2008, atunci când APIA de abia începuse să facă plăţi către fermieri. În general plăteam subvenţia cel târziu la începutul termenului de depunere a dosarelor pentru campania anului următor. Acum, în aceeaşi perioadă vom fi nevoiţi să preluăm şi cererile pe 2016 şi să facem şi autorizaţiile la plată pentru 2015”, au declarat sursele economica.net. Potrivit acestora, fermierii ar fi trebuit să fie înştiinţaţi de faptul că vor primii banii, cel mai probabil, spre finalul perioadei legale, ce se termină la 30 iunie.

  ”Deocamdată nu am început întâlnirile cu fermierii pentru a clarifica situaţia parcelelor. Am solicitat o nouă interpretare pe anumite coduri de neconformitate. În felul acesta, numărul neconformităţilor ar fi mai redus”, a declarat Emil Scurtu, director executiv APIA Bistriţa.

  ”Este nevoie de o nouă interpretare a datelor pentru a nu exclude fermierii de la plată”, a declarat pentru economica.net Florian Pavel, director executiv APIA Bihor.

  Conducerea APIA centrală susţine însă că nu va fi vorba despre o reinterpretare a datelor, ci de faptul că Gauss va oferi informaţii suplimentare pentru ca lucrurile să fie mai simple.

  ”Există probleme cu destul de mulţi fermieri şi cu parcelele pe care le declară. La noi există mereu această problemă. Interpretarea s-a făcut deja, dar am solicitat Gauss date suplimentare pentru a fi folosite în follow up (etapă în care se face clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate în urma controlului prin teledetecţie – n.red)”, a declarat pentru directorul APIA, Nicolae Horumbă. Potrivit acestuia, raportul de control al Gauss nu a fost încă introdus în Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) care asigură administrarea şi controlul cererilor de plată ale fermierilor, astfel că APIA va avea date exacte despre situaţia fermierilor care au declarat mai mult teren peste o lună. „În maximum o o lună vom avea raportul”, a mai spus oficialul APIA care s-a declarat „destul de mulţimit” de activitatea Gauss.

  Din datele furnizate APIA pentru economica.net, în campania de control prin teledetecție, pentru anul 2015, au existat 28 site-uri (zone de control) pe întreg teritoriul României, fiecare site acoperind o suprafață de 840 kmp. Astfel, pentru cei 23.520 kmp acoperiți de imagini satelitare, au fost controlați un număr de 41.892 fermieri selectați la controlul prin teledetecție cu o suprafață solicitată la plată de 319.677 ha. Agenţia susţine însă că procedura nu a fost finalizată.

  controale_apia_2015_24417500

  Citiți mai multe despre procedura controlului APIA prin teledetecție pe www.economica.net


  Te-ar mai putea interesa

  Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici

  Ultimele știri

  Froo, lanțul polonez de supermarketuri s-a lansat în România. Ce relație va avea cu fermierii români Fermieri, mare atenție! Noi limite la micotoxine intră în vigoare de la 1 iulie Bursa cerealelor – fluctuații la prețul grâului. De la creștere spectaculoasă la stabilizare