• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șoc pentru crescătorii de animale: banii pentru ANT și sprijinul cuplat vor fi achitați abia după luna mai!

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale au primit o veste teribilă ieri după ce au avut o întâlnire cu conducerea APIA:banii pentru sprijinul cuplat dar și ANT, aferenți anului de cerere 2015, vor ajunge în conturi  de abia începând cu luna mai.

    De vină ar fi lipsa modulului de zootehnie pentru care APIA de abia acum face demersuri să în achiziționeze. ”Este o mare problemă  cu sprijinul pentru anul 2015 pentru că ni s-a spus că până în luna mai 2016 nu avem cum să primim banii deoarece în acest moment în softul achiziționat de APIA nu există modul pentru zootehnie. Și abia, dacă vor reuși până în luna martie să facă acest modul doar după această lună să înceapă procesarea datelor. Ni s-a spus că cei de la Siveco lucrează la modul”, ne-a declarat Ionică Nechifor, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS și, totodată, cel care va face în continuare parte din echipa de conducere a Romovis din poziția de Secretar General.

    Nu se știe exact nici efectivul eligibil

    APIA nu a reușit să le comunice fermierilor nici efectivul eligibil astfel că în momentul de față nu știu ce bani vor primi. ”Nu ni s-a spus nicio cifră clară al efectivului eligibil pentru 2015 iar asta este din nou o mare problemă. Pentru noi este o dezamăgire foarte mare pentru că nu se știe exact nici măcar efectivul eligibil, nici la ANT, nici la sprijinul cuplat. Efectiv suntem blocați și la sprijinul cuplat dar și la ANT. Vorbesc de toată zootehnia, adică și crescătorii de bovine sunt în aceeași situație pentru că modulul de zootehnie este comun”,a mai explicat crescătorul.

    Potrivit acestuia, pentru anul 2015 fermierii au depus cereri pentru circa 10 milioane de capete iar sprijinul cuplat depășeste 3,5 milioane de capete.  ”Sumele pe care ar trebui să le încaseze oierii pentru anul de cerere 2015 sunt 7 euro pe cap de animal pentru spijinul cuplat și 24 de lei pentru ANT. Dar dacă efectivul se menține la 10 milioane de capete cred că spijinul scade la 20 de lei pe cap de animal sumă ce este trecută și în adeverința-punte”, a mai spus Ionică Nechifor.

    Crescătorul este de părere că România ar risca chiar penalizări pentru că nu face plățile la termenul stabilit de comun acord cu CE.  ”Iar noi știm clar că dacă în cazul ANT-ului termenul limită până la care se pot achita banii către fermieri este 30 iunie 2016, în cazul sprijinului cuplat termenul limită de plată este de 31 martie, dată prevăzut în regulamentul european. Deci România va suporta din nou penalități”, ne-a mai explicat secretarul general al Romovis. De precizat că pentru anul de cerere 2015, România a obținut derogare ca plățile să fie făcute și pentru fermierii care nu au animalele înscrise în Registrul Genealogic, măsură ce devine obligatorie pentru anul de cerere 2016.

    Oierii ar putea cere o întrevedere cu premierul Cioloș

    Situația în care se află oierii din toată țara este foarte grea, spune Ionică Nechifor, care ne-a precizat că ia în calcul chiar o întrevedere cu premierul Cioloș. ”Suntem într-o situație foarte grea pe care sincer nu știu cum să o gestionăm. O să transmit asociațiilor situația și o să vedem ce răspuns primim și ce măsuri vom lua. Probabil că vom forma o delegație și vom merge în audiență și la primul-ministru Dacian Cioloș pentru că această situație vine după un an de secetă când și așa fermierii au suferit pierderi.  Asta au spus ieri într-un glas toți liderii iar oierii sunt foarte dezamăgiți. Ce se dorește, să se vândă toate animalele? Să se distrugă oieritul din țara asta? ”, ne-a mai spus cu mâhnire în glas crescătorul.

    El mai adaugă că liderii care au participat ieri la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii au propus inclusiv achiziționarea unui alt soft chiar dacă ar proveni din import.  ”Acum nu știm spre cine să arătăm cu degetul spre actuala conducere a ministerului dar noi am propus chiar, dacă acest soft nu este bun, să se achiziționeze altul dintr-o țară unde poate fi utilizat și funcțional pe toate modulele. Am înțeles că, în momentul de față, cererile sunt procesate manual dar pasul final, cel de emitere al OP-urilor, este condiționat tot de soft”, ne-a mai spus crescătorul.

    APIA oferă adeverința-punte, oierilor le mor animalele de foame

    APIA le-a indicat fermierilor drept soluție pentru ieșirea din criză folosirea adeverințelor-punte cu care pot contracta credite. Acestea, spune Ionică Nechifor, trag după ele dobânzi, comisioane și garanții. ”Ne-au oferit varianta cu adeverința-punte, și chiar am avut la discuții reprezentanții CEC, dar pentru mulți dintre oieri este extrem de puțin. Sigur că la nevoie ne folosim și de acest ajutor să îi spunem dar asta nu intră în apanajul Ministerului Agriculturii pentru că efectiv fermierul nu face altceva decât să contracteze un credit”, ne-a mai declarat secretarul general al Romovis.

    El spune că în momentul de față există fermieri care nu au furaje suficiente pentru animale și trebuie să achiziționeze fiind uneori nevoiți să vândă din oi pentru a le scoate pe celelalte din iarnă. ”Iar pentru crescătorii unde oile deja au început fătările cheltuielile sporesc și se bazau pe acești bani. Anul trecut, pentru anul de cerere 2014, oierii au primit banii în două tranșe, în luna decembrie 2014 și februarie 2015. Acum este o situație foartre grea. Este greu să le explic fermierilor că vor primi banii tocmai în luna mai, și trebuie să ținem cont că această dată este scenariul fericit”, a conchis crescătorul de ovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an!

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!