• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial de la Bruxelles: Prețurile la cereale, lapte și carne se vor stabiliza, dar la un nivel inferior celui din ultimii ani

    agrointeligenta.ro -

    Prognozele privind evoluția prețurilor la produsele agricole în următorii zece ani nu sunt deloc optimiste, ci dimpotrivă. O spun până și oficialii de la Bruxelles, nevoiți să recunoască că previziunile anterioare s-au dovedit a fi greșite.

    ”Nu avem un glob de cristal; nimeni nu știe cum va fi situația peste zece ani!. Cine va trăi va vedea!”, a încercat să se justifice la Bruxelles în fața presei Tassos Haniotis, directorul pentru analize economice al Direcției de Agricultură a Comisiei Europene.

    Cu alte cuvinte, Direcția de Agricultură a Comisiei Europene recunoaște astfel că s-a înșelat cu privire la estimările optimiste pentru 2015 și revine acum prognozând prețuri stabile, dar la un nivel mai mic.

    ”Prețurile la cereale, lapte și carne se vor stabiliza la un nivel inferior celui din anii precedenți”, a declarat Tassos Haniotis.

    Pentru cereale, estimările se încadrează între 150 și 190 €/tonă. La carnea de porc și de pasăre este așteptată o majorare a exporturilor, în timp ce la carnea de vită, în schimb, producția se va reduce ușor. Acestea sunt doar câteva din concluziile raportului “Previziunile agricole ale Comisiei Europene pentru perioada 2015 -2025”, document publicat în decembrie 2015 la Bruxelles.

    Conform raportului, producția de cereale a UE este de așteptat să crească până la aproximativ 320 milioane de tone până în 2025. Cererea este susținută de solicitările venite dinspre sectorul zootehnic care are nevoie de furaje și în mod special de la export, unde se cer cantități mari de grâu și orz. Și la lapte, este estimată o creștere a cererii și implicit a exporturilor de 2% pe an, în condițiile în care producția va cunoaște un avans de 1% până la 164 milioane de tone în 2025.

    Trebuie reținut faptul că în 2015 a fost consemnată o majorare a producției de 5%, pe fondul unor prețuri mai mici la lapte cu 20% față de 2014. Evoluția prețurilor a fost influențată de restricțiile la import impuse de către Rusia, precum și de reducerea achizițiilor de lapte și produse lactate de către China. Pentru aceasta din urmă, prognozele sunt însă optimiste pentru următorii ani, fiind așteptată o revigorare a cererii. Pe termen mediu, estimările privind prețul laptelui se ridică la 360 euro/tonă (perioada 2020 -2025), fără să fie excluse turbulențe pe piață.

    În ce privește sectorul cărnii, este așteptată o creștere a cererii de 15% în perioada 2015-2025. Trebuie consemnată majorarea consumului de carne pe cap de locuitor în 2014 cu circa 1,8 kg – pe fondul reducerii prețurilor -, consumul în UE urmând să atingă un nivel mediu de 67,7 kg (retail)/cap de locuitor pe an în 2016. Acesta se va micșora în următorii ani, pe fondul creșterii cererii la carne de pasăre.

    La carnea de vită, în schimb, după majorarea producției din perioada 2014-2015 este prognozat un ușor declin în anii următori, producția urmând să ajungă la 7,6 milioane de tone în 2025. În același timp, cererea se menține constantă și la carnea de oaie și capră, în ciuda prețurilor mai mari. În ce privește porcul, se mizează pe un avans al producției de circa 2% până în anul 2025, pe fondul unei cereri mai mari la nivel mondial. Aceeași tendință se remarcă și la carnea de pasăre, unde ritmul de creștere prognozat este de 4%. Exporturile europene vor atinge 1,6 milioane de tone în 2025 (15%), în condițiile în care prețurile vor fi supuse unei presiuni puternice venite din partea unor state concurente precum Brazilia și SUA.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații