• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Liderul FCBR Claudiu Frânc, clarificări privind subvenția pentru fermele de lapte din România

  Roxana Dobre -

  Ministerul agriculturii a publicat astăzi în dezbatere publică documentul cu criteriile după care se va împărți ajutorul special de la CE urmând ca pentru sectorul de lapte să se plătească 8.773.154 euro.

  Fermierilor li se cer o serie de documente care trebuie depuse la APIA, printre care și cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui. Ce presupune acest document fiscal? Fermierul trebuie să aibă o factură, bon sau carnet de comercializare. ”Deci cei care vând direct în piață trebuie să aibă acel carnet de comercializare. Pentru cei care livrează la procesatori au nevoie de factură. Așadar, documentul fiscal depinde în funcție de forma de organizare a fermierului, adică societate comercială sau persoană fizică”, după spusele președintelui Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc.

  Citiți și: Subvenții SPECIALE pentru crescătorii de vaci de lapte: Fermierii pot încasa până la 2.900 de euro! Vezi condițiile și termenul-limită de depunere a cererilor

  El spune că liderii din sector au cerut ca banii să se împartă fermierilor care au fost extrem de afectați de scăderea prețului la lapte. ”Noi am cerut altceva și anume să se acorde ajutorul celui care a fost mai afectat. Schema este notificată la Bruxelles sub această formă și vom vedea răspunsul pe care îl vom primi”, ne-a mai explicat Claudiu Frânc.

  Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării.

  Ce justificări a trimis Ministerul Agriculturii la Bruxelles

  În propunerea trimisă CE, Ministerul Agriculturii a justificat că producătorii cu vânzări directe și cei cu livrări sub 5 tone au resimțit la un nivel mult mai scăzut perturbările din piață, având ferme de dimensiuni reduse, care îşi asigură autoconsumul şi comercializează sezonier producția excedentară, în general aceştia având o piaţă de consumatori fideli.

  Pe de altă parte, producătorii care livrează anual cantități de lapte între de 20 şi 200 tone, se regăsesc în majoritatea zonelor rurale din România și îşi realizează venitul necesar din activitatea de producție, fiind cei mai expuşi crizelor economice.

  ”Preţul laptelui crud şi cel al cărnii de porc au scăzut în continuare în Uniunea Europeană, şi se preconizează că presiunea exercitată asupra lor va continua, atingând niveluri nerentabile pentru mulţi fermieri, care se confruntă cu dificultăţi legate de fluxul de numerar şi de trezorerie. În luna iulie 2015, preţul mediu al laptelui crud în Uniunea Europeană era cu 12 % mai mic decât preţul mediu din luna iulie în perioada 2010-2014 şi cu 20 % mai mic decât cel din luna iulie 2014. Astfel, preţurile au atins niveluri excepţional de scăzute, situându-se sub media ultimilor cinci ani. În plus, productivitatea culturilor de primăvară şi vară a fost afectată în mod negativ, din cauza temperaturilor ridicate din lunile iulie şi august şi a cantităţilor foarte reduse de precipitaţii. Sectorul laptelui şi produselor lactate, precum și cel al cărnii de porc, au fost puternic influenţate de creşterea costurilor de producţie ca urmare a disponibilităţii reduse a culturilor furajere şi a păşunilor”, se mai arată în documentul trimis spre aprobare la Comisia Europeană.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! Alina Mihaela Toma, Director General FGCR: ”Volumul garanțiilor acordate de FGCR a înregistrat deja o creștere de peste 68% în primele două luni din 2020” BNR: Gradul de îndatorare al fermierilor români – creștere semnificativă față de acum un an!

  Ultimele știri

  Salsa® – Startul culturii tale de rapiță către performanță! 107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore! ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte!

  Căutare în articole