Se desființează APIA și AFIR? Declarație-bombă a ministrului agriculturii:„Aceasta este intenția pe care o știu demult de la Bruxelles„
Roxana Dobre -În cadrul ședinței de astăzi de la Comisia pentru agricultură, ministrul Achim Irimescu a lăsat să se înțeleagă că în viitorul nu foarte îndepărtat, sectorul ar putea funcționa fără cele două agenții de plăți – APIA și AFIR.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că nu exclude ca din 2020 cele două agenții de plăți, APIA și AFIR să fie desființate. Astfel, responsabilitățile privind plățile vor intra în apanajul organizațiilor de producători.
„Avem și acum sectoare, cum ar fi cele de fructe și legume, unde organizațiile de producători beneficiază direct de sume și nu primesc banii prin intermediul ministerului. Pot să văd ca în perspectiva PAC, post 2020, este posibil, de fapt aceasta este intenția pe care o știu demult de la Bruxelles, să se tranfere responsabilitatea plăților către fermieri direct, adică prin organizațiile de producători. Deci cele două agenții de plăți de acum, APIA și AFIR, s-ar putea să dispară. Nu este chiar imposibil pentru că există multă birocrație ”, a declarat astăzi Achim Irimescu la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.
Ministrul spune că APIA este vinovată și pentru întârzierea plăților pe suprafață pentru că ”nu și-a făcut lecțiile la trimp ”
”Dacă avem întârzierile la plățile directe asta este doar din cauza că APIA nu și-a făcut lecțiile la timp și ei nu au studiat cum trebuie PAC. Din păcate doar Ministerul Agriculturii a trimis la Bruxelles pe cineva care să urmărească toate reuniunile pe dezbaterea reformei PAC. Ca urmare cred că nici acum în teritoriu funcționarii nu cunosc în detaliu elementele PAC ori noi suntem datori să-l ajutăm pe fermier pentru că mulți dintre aceștia au cunoștințe foarte reduse și nu știu nici ce drepturi au. Pentru mine foarte important este să conștientizeze ce drepturi au ca să și le ceară ”, a explicat ministrul.
El a subliniat cât este de importantă consolidarea Direcțiile Agricole Județene prin readucerea inspecțiilor în cadrul acestora.
”Sunt o mulțime de responsabilități ale DAJ-urilor iar ele sunt practic reduse la 7-8 oameni pe fiecare DAJ. Deci propunerea noastră este să le consolidăm și să le facem funcționale. Pentru orice decizie pe care o ia Ministerul Agriculturii trebuie să știe pe ce date concrete se bazează, deci nu pe statistic ci pe concret. Din păcate prin decimarea personalului din DAJ-uri noi nu mai avem această posibilitate de strângere a datelor. S-a discutat despre producția la cereale, situația însămânțărilor, etc. Se știe foarte bine câte lucruri s-au rezolvat în trecut cu ajutorul acestor direcții agricole. O componentă importantă este centralizarea și trimiterea către minister a informațiilor referitoare la cercetări statistice, lucrări din campania agricolă sau inventarierea lucrăcilor agricole. Pe de altă parte avem nevoie de exemplu, de personal tehnic pentru verificarea condițiilor de recunoaștere a organizațiilor de producători ”, a mai completat ministrul.