Creșterea animalelorSubvenţii APIA 2018

România, țara unde trebuie să schimbi pașaportul vacii ca să iei subvenție. Nu-i glumă și nici nu-i ieftin!

În România, vacile au pașaport. Nu-i o glumă, e o realitate care îi costă mult pe fermieri, mai ales de când, pentru a încasa subvenția pe cap de animal, trebuie să schimbe și actele bovinei.

Pentru anul de cerere 2016, crescătorii de bovine din România mai pot încasa sprijinul cuplat doar pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic. O cheltuială și o bătaie de cap la care, se pare, se mai adaugă încă o birocrație, după cum Federația Crescătorilor de Bovine a sesizat ANSVSA.

”Având în vedere situația creată pentru crescătorii de bovine care beneficiază de Sprijinul Voluntar Cuplat pentru specia bovină prin care li se solicită ca rasa animalului care este înscris în Registrul Genealogic să corespundă cu rasa animalului menționată în pașaport. Fermierii sunt nevoiți la această dată să solicite Direcțiilor de Identificare de pe lângă DSV-urile județene emiterea de pașapoarte noi, din cauza erorii de înregistrare a rasei conform adeverinței eliberate de către Registrul Genealogic al Rasei (metis, bălțată, brună etc.), eroare care nu îi aparține fermierului”, au trasmis fermierii autorităților.

Mare problemă a crescătorilor de vaci din România este că pentru emiterea unui duplicat al pașaportului de identificare a bovinelor se percepe o taxă de cinci ori mai mare, respectiv 25 de lei, față de taxa inițială de eliberare, care este de doar 5 lei. ”Vă rugăm să emiteți un ordin prin care eliberarea noului pașaport să fie taxată cu suma de 5 lei ca și taxa pentru eliberarea pașaportului inițial”, este solicitarea crescătorilor de animale reprezentați de FCBR.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu