• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMATUM primit de APIA din partea fermierilor: ”Dacă nu primim banii, de la 1 august vom organiza un PROTEST ADEVĂRAT”

    Roxana Dobre -

    Am ajuns la capătul răbdării! Aceasta este concluzia unanimă a fermierilor care nu au primit niciun ban din subvenții încă din 2014. 

    Mulți dintre ei au ieșit cu greu din iarnă și au fost nevoiți să sacrifice din efectivul de animale pentru a le salva pe celelalte. Țin cu dinții și de puținul care le-a mai rămas și se agață cu disperare de ”termenele” care vin dinspre oficialii care se ocupă cu gestionarea banilor din subvenții!

    Până acum însă promisiunile privind începerea plăților au fost grav încălcate! De aceea fermierii, în speță crescătorii de animale, sunt deciși să ia măsuri! ”Am vorbit astăzi cu mai multi colegi din țară, de la noi și de la alte asociații, unii vor să blocheze drumuri, alții să meargă la București. Cred că ne vom mobiliza și de la 1 august vom organiza un protest adevărat, dacă nu primim banii până la sfârșitul lunii iulie, așa cum ni s-a promis (a câta oară?)”, ne-a declarat în exclusivitate Dumitru Grigorean președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR). 

    Claudiu Frânc (FCBR): ”Fermierii nu mai suportă”

    Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, spune că deja fermierii au ajuns la limita răbdării. Liderul primește zilnic telefoane de la membrii din țară care spun că își pierd afacerile, că sunt cu un picior în groapă cu fermele.

    Vreau să vă spun că și pentru mine deja ca să îi mai stăpânesc pe colegi este foarte greu. Deci fermierii efectiv au ajuns la capătul răbdării. Dacă nici acum nu pricep acest termen pe care l-am dat, adică sfârșitul lunii iulie, și să plătească până la sfârșitul săptămânii viitoare măcar ANT-urile la toți fermierii, vor avea mari probleme. Nu știu cine mai poate controla reacțiile fermierilor. Lumea nu mai suportă! Am avut Adunarea Generală la care a participat din partea APIA și directorul adjunct, Paul Kmen, și a văzut și dânsul reacția din sală a fermierilor. Au zis <<Domnule dacă trebuie până la urmă vă sechestrăm, că închidem într-un grajd și vă dăm drumul de aici când vom primi banii. Nu ne puneți în situația să vă dăm foc la sediile APIA>> Acesta a fost reacția oamenilor! Sigur că nu este o chestiune care bucură pe cineva, poate doar pe un nebun îl poate bucura un  asemenea lucru! Dar oamenii sunt disperați. Își pierd afacerile, deja nu se mai poate suporta. Sunt foarte mulți fermieri care nu au primit încă niciun leu și nu sunt mici”, ne-a precizat în exclusivitate Frânc.

    APIA susține că a plătit deja 11,49 de milioane de euro pentru ANT-uri

    În ultimul comunicat remis presei, agenția de plăți susține că a achitat deja fermierilor din zootehnie sume de 11, 49 de milioane de euro.

    ”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până în prezent au fost plătite 4,22 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine (ANTZ 7) pentru un număr de 13.610 beneficiari și 7,27 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplata de producție în sectorul carne, specia bovine (ANTZ 8) pentru un număr de 14.464 beneficiari”, se arată în cel mai recent comunicat al APIA.

    Sprijinul Cuplat Zootehnie de abia în luna august

    Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, le-a mărturisit crescătorilor de animale  că Sprijinul Cuplat Zootehnic va ajunge în conturile lor de abia în luna august.

    ”În urma discuțiilor pe care conducerea Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) le-a avut în cursul zilei de 13 iulie cu conducerea MADR la minister si la Suceava am tras neplăcuta concluzie că plata sprijinului cuplat (SCZ) atât pentru vaca de carne cât și pentru vaca de lapte NU va putea fi efectuată luna aceasta. Se pare că aceste plăți vor fi începute în august, fără ca cineva să poată garanta că vom avea banii în cont până la sfârșitul lunii august. Și ca să fie „lovitura” completă deocamdată cei care au Ajutor Național Tranzitoriu (ANT) și Sprijin Cuplat Zootehnic nu pot fi autorizați la plată nici pentru ANT. Am solicitat personal sprijinul pentru acest lucru domnului ministru Achim Irimescu, pentru că situația fermierilor crescători de bovine din România este DISPERATĂ! Dacă nu vom primi nici măcar ANT-ul până la sfârșitul lunii iulie vom DUCE ANIMALELE LA BUCUREȘTI. Să le hrănească ministerul, APIA, SIVECO, Parlamentul, Guvernul sau cine poate, că noi NU MAI PUTEM!”, se arată într-o postare afișată pe pagina de Facebook a ACBCR. 


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte