• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Americanii se resemnează cu plantele modificate genetic, „dar măcar să scrie mare pe etichetă”

    agrointeligenta.ro -

    O iniţiativă cetăţenească a locuitorilor statului Washington (SUA) a reuşit să impună în pachetul de legi luat în discuţie de parlamentul local un nou set de reglementări privind dreptul la informare al consumatorului vizând produsele agro-alimentare ce conţin Organisme Modificate Genetic (OMG).

    Organismele Modificate Genetic văzute de numeroşi specialişti din agricultură drept soluţia viitorului pentru menţinerea unor niveluri satisfăcătoare de recoltă în condiţiilor înmulţirii episoadelor nefavorabile determinate de încălzirea globală sînt privite cu scepticism de nutriţionişti care le consideră responsabile de alergii şi chiar, în unele cazuri, de cancer.

    Creşterea „neîncrederii” consumatorilor în produsele agro alimentare ce conţin OMG – de la diferite soiuri de legume şi fructe oferite ca atare, la produse procesate precum fulgii, sucurile, conservele, la produse de origine animală (ouă, carne, lactate) provenite de la animale hrănite cu nutreţuri obţinute sau derivate din astfel de plante – alimentează numeroase iniţiative şi acţiuni de lobby fie în direcţia înterzicerii producţiei fie a identificării clare pe piaţă faţă de celelalte produse.

    Iniţiativa locuitorilor statului american Washington – The People’s Right to Know Genetically Engineered Food Act, Initiative 522 (I-522) – vizează schimbarea legislaţiei în domeniul OMG prin invocarea respectării dreptului consumatorului la informaţie solicitând înscrierea pe eticheta produsului a tuturor informaţiilor privind aceste plante – prezenţa acestora sub formă de ingrediente sau ca nutreţ în hrana animalelor.

    Alegerea acestei „căi de atac” a venit după ce solicitările de interzicere a culturilor modificate genetic făcute în baza unor studii legând consumul produselor agro-alimentare ce conţin astfel de plante cu ocurenţa diferitelor alergii şi tipuri de cancer nu au dat roade.

    I-522 a fost semnată de de peste 350 000 de cetăţeni cu drept de vot, având datorită acestui suport popular mari şanse să primească un vot afirmativ din partea membrilor legislativului din statul Washington.

    Odată transformată în reglementare iniţiativa va putea fi invocată de cetăţeni şi de grupurile de protecţia consumatorilor în procesele intentate producătorilor de alimente şi retailerilor. Cum marea majoritate a acestora din urmă au sediul în alte state, procesele au şansa de a ajunge la Curtea Federală, verdictele date de aceasta modificând prin autoritatea precedentului, specifică sistemului common law, cadrul normativ la nivel întregii SUA.

    Iniţiativa locuitorilor statului Washington este a doua după cea a celor din California din octombrie anul trecut (Proposition 37).

    În Rusia este deja în ultima fază de aprobare o nouă legislaţie care prevede obligativitatea menţionării pe eticheta produselor alimentare a utilizării organismelor modificate genetic atât ca ingrediente cât şi în hrana păsărilor şi animalelor de provenienţă în cazul ouălor, cărnii lactatelor.

    În Europa anul trecut Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (The European Food Safety Authority  EFSA) a respins ca inconcludente concluziile unor studii ce scoteau în evidenţă potenţialul patogen al soiului de porumb NK603 şi al ierbicidelor conţinând glifosat pe baza cărora mai multe organizaţii şi grupuri de iniţiativă au cerut interzicerea cultivării, respectiv utilizării acestora.

    Potrivit studiilor de consum efectuate în mai multe ţări – SUA, UE, Japonia, China – chiar şi consumatorii care nu fac din „hrana sănătoasă” un mod de viaţă au reticenţe în a cumpăra produse despre care au cunoştinţe  că ar conţine organisme modificate genetic.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”