• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce s-a decis astăzi la MADR privind subvențiile agricole pe 2016! – UPDATE

    Gabriela Gimbășanu -

    Conducerea MADR, în frunte cu ministrul Achim Irimescu au avut astăzi (din nou) o ultimă ședință de lucru cu fermierii pentru a finaliza condițiile cererii unice pentru subvențiile pe 2016. Discuțiile au durat circa o oră și au fost tensionate, după cum ne-au precizat cei care au luat parte întâlnire. În final, însă, fermierii au reușit să îl convingă și pe ministru să se elimine una dintre cele mai mari aberații pe care agricultorii au trebuit să o respecte anul trecut.

    ”Am reușit să scoatem capitolul 15, acele tabele în care scriați de vă venea rău. Am scos obligativitatea prezentării contractelor de arendă, pentru că sunt stipulate în Codul Civil. Acele contracte le depui la primărie, iar cerința APIA de prezentare a acelor contracte, vreau să vă spun că 60-70% din contracte nu au putere juridică, pentru că nu sunt făcute cu proprietarii. Practic actul nu are putere juridică, pentru că este o înțelegere între tine și moștenitori. Nu știu la ce le trebuia celor de la APIA contractele de arendă. Acolo unde sunt dubii cei care sunt trimiși în control, de la APIA pot solicita fermierilor să le arate documente justificatoare”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    Dacă pentru tabelul stufos din cerere s-a găsit înțelegere, se pare că la spijinul cuplat pentru soia, discuțiile au fost în zadar. În prezent, pentru a încasa sprijinul cuplat, în valoare de 325 de euro/ha pentru anul 2015 și în creștere până în 2020, agricultorii trebuie să facă dovada că au obținut o recoltă de cel puțin 1.300 kg/ha. Această condiție, greu de respectat într-un an cu condiții meteo dificile așa cum a fost 2015, va rămâne în vigoare și pentur plățile din 2016. România, la cererea LAPAR, a notificat însă Comisia Europeană pentru a elimina această ”barieră” începând cu anul 2017.

    ”O altă problemă care a rămas în aer este producția de 1.300 de kilograme de soia la hectar. Este adevărat că zona Ilfov este prielnică pentru această cultură, dar și în zona neprielincă, de nord a țării, am dori să punem și noi soia pentru înverzire, urmărind, știți prea bine care sunteți agronomi, ca urmări, acea cantitate de azot care ne-o lasă în sol. În partea de nord nu avem șansa să obținem acea producție și atunci este posibil să nu apuci să faci cele 1.300 de kilograme la hectar. Această problemă a rămas în discuție, dar este adevărat că avem o notificare făcută la Burxelles, care a fost făcută mai de mult și așa cum cei din teritoriu nu sunt întrebați niciodată, cei care știm realitatea, au pus ei producția din burtă și aprobarea pentru cele 1.300 kg este dată pentru doi ani. Deci nu avem nici o șansă nici anul următor să schimbăm această producție minimală”, a declarat Baciu la Adunarea Generală a Asociației Producărilor Agricoli din județul Ilfov.

    Referitor la eliniarea identificării fără echivoc a suprafețelor agricole prin aplicația IPA online, totul a rămas în coadă de pește de teama unor penalizări de la UE. ”Cum a fost motivată eliminarea fără ”echivoc”? Domnul Horumbă  (director adjunct în cadrul APIA – n.r) că despre el e vorba, a spus că va veni Comisia Europeană și ne va penaliza. L-a întreba ministrul cât la sută din fermierii de anul trecut au căzut la această condiție. Iar procentul a fost de doar 12%. În toată țara. Asta înseamnă la un milion și ceva de fermieri, cam 120.000 de fermieri au căzut. Dacă vine CE și ne găsește cu o diferență mică, penalizarea este de 2%. Pentru 2% nouă ne convine să pierdem 12%. Mai degrabă acceptăm să fim penalizați decât să pierdem 12% din valoarea subvenției”, a spus Baciu despre discuția de la MADR.

    Vă reamintim că Ordinul 619/2015 privind plățile directe în agricultură este supus dezbaterii publice. Până acum au existat mai multe discuții cu liderii din sectorul vegetal și zootehnic, iar forma finală a actului normativ ar urma să fie finalizată astăzi la MADR.

    Foto: Facebook.com/LAPAR


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului