• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aceeași Mărie, cu altă pălărie: Identificarea fără echivoc, înlocuită cu ”identificarea corectă a amplasamentului şi a conturului parcelei agricole”

    agrointeligenta.ro -

    Aceeași Mărie, cu altă pălărie. Așa descriu fermierii mai multe modificări aduse proiectului de schimbare a Ordinului 619/2015, act normativ în baza căruia se va depune cererea unică de plată pentru 2016.

    Cea mai mare supărare a fermierilor este aceea că identificarea fără echivoc, cea din cauza căreia peste 12% din agricultori riscă sancțiuni la subvenție, a fost schimbată doar de formă. În proiectul transmis organizațiilor după negocierile de la MADR, formularea ”fără echivoc” a fost înlocuită cu o sintagmă sinonimă care menține, astfel, acea toleranță de 75 de centimetri la declarare.

    La articolul 11, alineatele (1), (4) și (5) se modifică și vor avea următorul cuprins:

    „(1)În sensul art. 8 alin. (1) lit. s) din ordonanţă, la depunerea cererii unice de plată, fermierul localizează parcela agricolă prin identificarea corectă a amplasamentului şi a conturului parcelei agricole pentru care se solicită plăţi. În conformitate cu art. 72 alin (3) din Regulamentul (UE) nr 1306/2013, APIA pune la dispoziția solicitanților, pentru completarea corectă a cererilor unice de plată, suprafața eligibilă și categoria de folosință a blocurilor fizice, precum și datele și materialele grafice referitoare la parcelele declarate și/sau controlate pe teren în anul de cerere anterior. (…)

    (4) În cursul controalelor efectuate de APIA, se aplică o toleranță de amplasare a parcelei agricole aferentă unei zone-tampon calculată în aplicaţia electronică GIS, de 0,75 metri.

    (5)În cazul în care în urma tuturor controalelor se constată identificarea eronată, în afara toleranței prevăzute la alin. (4) a amplasamentului parcelelor agricole declarate de fermieri sau a unor părţi din aceste parcele, nu se acordă plăţi pentru suprafeţele identificate eronat.

    Această secțiune din proiectul de modificare a Ordinului 619/2015 nemulțumește toți fermierii. Este și unul dintre motivele pentru care Federația Crescătorilor de Bovine din România a decis astăzi să demareze procedurile pentru a ieși în stradă săptămâna viitoare.

    ”Când am plecat noi miercuri de la consultări am stabilit ceva și când am primit draftul ne-am trezit cu altceva. Practic au schimbat echivoc cu un sinonim și nu s-a schimbat absolut nimic din prevedere.  Aplicarea sancțiunilor și celelalte prevederi au rămas la fel, cu cei 75 de cm. Ceea ce am văzut în varianta de ieri, este bătaie de joc. În privința plăților, nici măcar la schemele care se pot urgenta nu se fac eforturi”, ne-a mai Claudiu Frânc, președintele FCBR.

    La fel de nemulțumit este și Laurențiu Baciu, cel care îi reprezintă pe fermierii din sectorul vegetal prin Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    ”La eliminarea fără echivoc au băgat o șmecherie: au scos ”fără echivoc” și l-au înlocuit cu ”corect”. Dacă ne uităm în dicționar înseamnă același lucru. Suntem noi fermieri dar nu suntem și proști. Corect sau fără echivoc înseamnă fix același lucru. Așa ne tratează pe noi angajații APIA. Noi am tot zis ca identificarea să se facă în blocul fizic și nu în parcelă, că în blocul fizic te duci stânga, dreapta, ai unde să te învârți. Dacă ieși din blocul fizic sunt de acord să nu îi declare eligibli la plată, dar dacă pământul este în blocul fizic iar ne trezim cu 10-12% eliminați de la plată pentru această încăpățânare că nu se găsesc soluții. O să avem foarte mulți fermieri care rămân fără plată, pentru că din nepricepere, din neatenția celui care îi primește cererea, greșește și este neeligibli. De doi ani am tot avut situațiile astea, de când s-a introdus această identificare. De acum doi ani fermierii au pierdut foarte mulți bani. Dacă crede cineva ca vor sta milioanele de euro în mâna unui singur om să-i dea după cum înțelege el nu am făcut nimic și nu vom permite să se întâmple asta”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, indicându-l ca responsabil din APIA pe directorul general adjunct Nicolae Horumbă. ”Când am fost la discuții și era și ministrul de față, acest om Horumbă a renunțat la ideile lui, iar după ce am plecat noi a rămas și i-a convins pe toți că are dreptate. Parcă este pus special să ne încurce. Dacă LAPAR-ul va ieși în stradă, iese în stradă să-l ia pe acel om în brațe să-l ducă până acasă, dacă el nu înțelege că trebuie să plece, pentru că încurcă lucrurile”, a mai spus Baciu.

    O altă formulare buclucașă ce se găsește în forma transmisă organizațiilor de fermieri vizează covorul verde.

    La articolul 86, după alineatul (6), se introduc patru noi alineate, alineatele (61) – (64), cu următorul cuprins:

    ” (61)Desființarea culturilor secundare se realizează prin distrugere mecanică până la data limită de 31 martie. În cazul în care condiţiile meteorologice nu permit desființarea culturii până la data limită menționată, aceasta se poate face până la data de 30 aprilie, cu condiţia notificării prealabile a Centrului local/Centrului județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    (62) Pentru efectuarea plăţii pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, conform art. 1, punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 2333/2014, fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat iar amestecul de specii de culturi pentru strat vegetal să fie cuprins în Anexa nr. 4 la prezentul ordin.

    (63) Fermierul are obligaţia să notifice APIA asupra modificărilor de la alin. (62) pâna la data de 15 octombrie 2016.

    (64) Dacă APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată sau intenția de a efectua un control pe teren, sau dacă în cadrul controlului pe teren se constată neconformităţi, modificările solicitate de fermier în conformitate cu alin. (62) nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea.”

    ”Am cerut noi ca distrugerea culturilor să se facă până la 30 aprilie și pe asta au făcut-o tot la șmecherie. Ne-am trezit că rămâne tot ca ei, până pe 31 martie și dacă sunt condiții speciale facem notificare până la 30 aprilie. Numai să nu fie așa cum am solicitat noi. Este clar că ai voie decât până pe 31 martie, după ai toate șansele să pierzi subvenția, chiar și cu această specificare. Trebuie să lăsăm o îmbârligare. Până faci notificarea tot fără subvenție rămâi. Îl pui de drumuri pe amărâtul ala care vine de la 120 de kilometri ca să facă notificarea. Era foc dacă punea până pe 30 aprilie, cu ce îi deranja. Totul trebuie să fie așa cum vor ei, nu cum vrem noi, numai să vadă cum se chinuie LAPAR, cred că asta își doresc”, ne-a declarat Laurențiu Baciu.

    Notă: Agrointeligența a decis să nu publice integral proiectul de modificare a Ordinului 619/2015 transmis organizațiilor profesionale din convingerea că nemulțumirile și observațiile fermierilor își vor găsi soluționare prin forma în care actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd