• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PNDR 2020. Decizie surprinzătoare privind condițiile artificiale: Ghidul lor, retras de AFIR!

  agrointeligenta.ro -

  Ghidul elaborat de AFIR privind crearea de condiții artificiale va fi retras! Anunțul a fost făcut astăzi de către Andras Szakal, directorul agenției care gestionează proiectele pe PNDR. Acesta a arătat că decizia a fost luată la solicitarea unei organizații profesionale din sectorul agricol.

  Federația Națională Pro Agro a solicitat vineri ca AFIR să retragă Ghidul privind condițiile artificiale și ca documentul să nu devină ”lege” pentru evaluarea proiectelor depuse pe noul PNDR.

  ”Atâta timp cât există regulamente și legislație națională aplicabilă în domeniu, nu ne putem substitui acestora cu alte instrumente care să simuleze legalitatea, provocând grave confuzii în practică. În acest sens au fost depuse la AFIR documente de poziție ale organizației, documente care tratează în detaliu toate aspectele ghidului, arătând că acesta reprezintă un abuz legal. Suntem de acord, că după modelul altor state europene, să realizăm împreună cu reprezentanții AFIR Ghiduri de bunp practicp pe diferite măsuri, ghiduri care să îndrume pozitiv aplicanții”, a fost mesajul transmis de Pro Agro.

  Ca urmare, Andras Szakal a anunțat oficial, la Conferința ”Agricultură competitivă în 2016” organizată de Capital, decizia de a retrage Ghidul cu condițiile artificiale. Urmează însă ca fiecare Ghid al Solicitantului pentru submăsurile din PNDR să includă și problemele care pot conduce la pierderea finanțării și care țin de crearea în mod artificial a unor condiții pentru a se obține eligibilitate sau un punctaj mai mare.

  ”Există în acest moment un ghid al condițiilor artificiale, un ghid care la solicitarea colegilor de la structurile asociative se va retrage de pe site-ul AFIR-ului astfel încât să nu mai fie luat în calcul atunci când experul verifică eligibilitatea unui proiect. Pentru că acel ghid, eu din calitatea mea de director general al AFIR pot să spun că are și lucruri bune dar are și lucruri mai puțin bune. Adică nu trebuie să lași la latitudinea expertului să interpreteze. De acea am convenit ca pe fiecare măsura în parte să fie stabilite efectiv care sunt acele condiții artificiale, să le trecem într-o anexă a ghidului astfel încât să nu mai lăsăm la latitudinea unuia sau altuia să trimitem beneficiarii în tot felul de instanțe, contestații administrative etc. Este foarte greu să stai de partea cealaltă a baricadei și să te pui în locul unui beneficiar sau al unui fermier și la un moment dat să te trezești cu un plic în poștă în care să ți se spună că ai de dat înapoi niște banii, care în cele mai multe cazuri este vorba de toți banii pe acre i-ai accesat. Este foarte greu, este foarte dificil și eu cred că acest aspect îl putem limpezi doar prin a stabilii care sunt efectiv aceste condiții artificiale. Atunci cel care își depune proiectul știe de la început că are acest punctaj, că nu poate crește artificial punctajul pentru că altfel proiectul lui devine neeligibil”, a spus directorul general al Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  Salsa® – Startul culturii tale de rapiță către performanță! 107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore! ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte!

  Căutare în articole