• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce spune unul dintre cei mai bogaţi agricultori români după ce a rămas fără 8400 ha în instanţă

  agrointeligenta.ro -

  „Suntem afectaţi deoarece nu ne putem valorifica bunurile achiziţionate prin exploatarea terenului aferent”, spune Ştefan Poienaru, unul dintre cei mai bogaţi agricultori din TOP 300 Capital.

  Săptămâna trecută, el a pierdut procesul prin care îşi disputa arendarea de la Agenţia Domeniilor Statului a 8.400 de hectare de teren din extravilanul localităţii Stelnica, cu firma A&S International 2000.

  „Este pentru prima dată când se dă o asemenea decizie în România. În celelalte cazuri similare cu al nostru, întodeauna instanţa a atribuit terenul societăţii deţinătoare de active”, spune omul de afaceri, care exploatează de 20 de ani 16.000 de hectare de teren arabil în apropierea oraşului Feteşti, judeţul Ialomiţa.

  Ştefan Poienaru a fost director al IAS Stelnica, iar în anul 2004, Agenţia Domeniului Statului (ADS) a atribuit terenurile agricole ale fostului IAS societăţii A&S International 2000. În anul 2000, Poienaru a câştigat în instanţă dreptul de folosinţă a activelor fostului IAS, dar nu şi a terenurilor de lângă dig, care au fost concesionate pentru 49 de ani, în urma unei licitaţii, firmei A&S International 2000.

  El mai susţine că a fost înselat de conducerea A.D.S.-ului care în mai 2011, a pus în executare o sentinţă şi a încheiat un contract de arendă pe o suprafaţă de 8.500 de hectare, pentru care a şi încasat în avans o redevenţă de 4,7 milioane de lei de la societatea lui Poienaru.

  Mai mult decât atât, susţine omul de afaceri, „ADS-ul a făcut toate demersurile sa nu respecte contractul şi nu a procedat la punerea în posesie a terenului, ci s-a aliat cu fostul concesionar S.C. A&S Internaţional 2000 S.R.L. şi a făcut demersuri în instanţă pentru a obţine o anulare a contractului de concesiune”.

  Opt ani de procese

  Potrivit lui Poienaru, istoricul acestei lungi bătălii în justiţie a început atunci când
  SC Vitifam SRL a cumparat la licitatie toate activele care au apartinut fostei societăţi de stat în faliment, Agrozootehnica Stelnica. Conform legii, s-a solicitat atribuirea terenului aferent, dar ADS-ul a refuzat să faca acest lucru.

  În iunie 2004, omul de afaceri a promovat o acţiune în instanţă, iar în iunie 2004 a fost obţinută o sentinţă dată de Tribunalul Bucureşti în sensul obligării ADS-ului la concesionarea suprafeţei de 8.500 de hecatre în favoarea societăţii lui Poienaru. Desi A.D.S.-ul a luat la cunostinţă de caracterul executoriu al deciziei, terenul a fost concesionat în luna august, pe 49 de ani, unei alte societati , S.C. A&S Internaţional 2000 S.R.L. Bucuresti.

  Procesele cu ADS s-au întins pe o perioadă de 8 ani, iar în anul 2007 Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut dreptul societăţii lui Poienaru de a concesiona suprafaţa aferentă activelor detinute dar admite şi recursul ADS-ului.

  În anul 2011 Curtea de Apel Bucureşti mentine aceeaşi hotărâre de a obliga ADS-ul la concesionarea întregii suprafeţe de 8500 ha, iar ADS îincheie cu societatea lui Poienaru un contract de concesiune pe o durată de 20 ani.

  „Cu aceasta ocazie, societatea noastră achită în avans suma de 4,7 milioane de lei. Acest contract aducea beneficii mult mai mari pentru statul român, acesta urmând să încaseze în plus o redevenţă de circa 10 milioane de euro. Cum era firesc, partile aflate în proces nu au făcut recurs. Recurs a făcut intervenientul accesoriu S.C. A&S Internaţional 2000 S.R.L. Bucureşti, chiar daca acesta era neavenit . Pentru a valida recursul acestuia, se alatura şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, prin doamna procuror Mihaela Cozmaciuc, care teoretic, trebuie să apere interesul statului, adică al ADS-ului. Iar domnia sa, înţelege să apere interesele unei societati private şi să producă o pagubă imensă bugetului de stat, de 10 milioane euro.”, încheie Ştefan Poienaru.

  Omul de afaceri a făcut mai multe plângeri penale la DNA faţă de persoanele pe care le consideră vinovate, iar acum aşteaptă finalizarea cercetărilor.

  Poienaru s-a clasat în ediţia din 2012 a Top 300 Capital pe locul 147, cu o avere de 38-40 de milioane de euro.

  Sursa: Capital


  Te-ar mai putea interesa

  Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis