• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preţul grâului ar putea evolua spre nivelul lui 2011

    agrointeligenta.ro -

    Preţul grâului este de la începutul anului într-o continuă scădere pe fondul prognozelor care indică îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice favorabile acestei culturi în cele mai importante zone de producţie ale Statelor Unite.

    Statele Unite sînt cel mai important producător (al treilea producător) şi exportator (primul exportator) de grâu la nivel mondial, asigurând 9,4% din recolta globală şi 21,65% din volumul vânzărilor internaţionale (USDA 2012), evoluţia culturii şi a stocurilor din această ţară fiind determinante în stabilirea şi aniciparea preţurilor acestei mărfi.

    La bursa de mărfuri din Chicago (Chicago Board of Trade – CBOT) care stabilişte preţul de referinţă la nivel inernaţional pentru piaţa grâului, la începutul acestei săptămâni a fost atinsă cea mai mică valoare din ultimele şapte luni (7,25 dolari per buşel).

    Seceta din vara trecută a fost urmată în Statele Unite, de o toamnă la fel de saracă în precipitaţii care a facut ca în luna noiembrie culturile să fie în cea mai proastă stare înregistrată din 1985.

    Totuşi, potrivit prognozelor DTN, urmează câteva săptămâni în care condiţiilor meteorologice favorabile culturilor de grâu se vor îmbunătăţi ceea ce promite obţinerea unor recolte bune.

    „Precipitaţiile care vor cădea asuprea câmpiilor din sudul Statelor Unite în săptămânile care urmează sînt de natură să ne facă să anticipăm obţinerea unor randamente bune în momentul recoltei” a delcarat, în baza acestor prognoze, Luke Matwews, commodity strategist, în cadrul Commonwealth Bank of Australia, citat de Bloomberg.

    În sezonul 2011-12 preţul mediu al grâului a fost de 7,81 dolari per buşel. În sezonul 2012-13, până în acest moment este de 9,21 dolari per buşel.


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan

    Ultimele știri

    Emil Turdean: Sunt fermieri persoane fizice cu o mie de hectare, care nu plătesc nimic statului Ionică Nechifor, Moldoovis: ”Inevitabil trebuie să ne pregătim pentru a valorifica în carcasă sau carnea refrigerată” Leucoza la vaci: semne ale bolii, transmitere și prevenire