• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea legumelor în baloți de paie – o tehnică simplă și eficientă pentru suprafețe mici. Funcționează și pentru căpșuni sau plante aromatice!

    agrointeligenta.ro -

    Grădina din baloți de paie sau mai bine zis cultivarea legumelor sau a plantelor aromatice în baloți este o tehnică promovată în ultima perioadă pentru agricultura în spații mici sau ca o variantă inedită de grădinărit. Totodată, această metodă este ideală și pentru spațiile betonate sau unde pământul nu poate asigura o producție bună sau sănătoasă.

    gradinaritul-in-baloti-de-paie-straw-bale-gardening-3-980x600

    Unul dintre cei mai mari adepți și promotori ai grădinăritului în baloți este Joel Karsten, autorul unei cărți pe acest subiect. Astfel, specialistul spune că această tehnică se diferă mult de cultura pe pământ și ar trebui privită ca o metodă de cultură într-un container. ”Gândiți-vă la fiecare balot ca la un container. Părțile balotului expuse soarelui, ploilor sau vântului formează o veritabilă crustă care va forma exteriorul, în timp ce interiorul se va transforma într-un substrat fertil”, explică Karsten.

    Hay bale garden - 05

    Pentru a vă face o grădină de baloți, aveți nevoie, bineînțeles, de baloți. Se recomandă ca aceștia să fie cumpărați de la un fermier pe care îl cunoașteți, să fie în stare bună, nemucegăiți. Se pot folosi atât baloți de paie, cât și baloți de fân, iar cei care folosesc această tehnică spun că varianta mai fertilă este reprezentată de baloții de fân, lucernă dacă este posibil, care se descompun mai ușor și oferă un substrat mai bogat pentru micile culturi agricole. Mai mult, au nevoie de mai puține udări pentru că nu lasă apa să se evapore așa de ușor și se poate încerca utilizarea lor chiar și fără condiționarea cu azot, doar prin udare.

    Odată ce aveți baloții, se trece la condiționarea lor, un proces care durează, în medie, 10-12 zile în condiții meteo normale, și pentru care se poate folosi un fertilizant simplu cum este cel pentru gazon. ”Fertilizantul trebuie să aibă cel puțin 20% azot și să vă asigurați că produsul nu conține erbicide sau alte substanțe de protecție a plantelor. Vă trebuie un fertilizant simplu și chiar v-aș recomanda să îl cumpărați pe cel mai ieftin pentru că acela funcționează cel mai bine”, spune Joel Karsten.

    wateringin

    Fertilizantul se presară în mod egal pe suprafața balotului – cam jumătate de cană de îngrășământ pentru fiecare balot, în zilele 1, 3, 5, 7 și 9. Balotul se udă apoi în restul zilelor în partea în care s-a pus fertilizantul pentru a-l ajuta să intre în profunzime și să declanșeze procesele de descompunere din interior. ”După 12 zile, bacteriile au destulă hrană pentru ca, în loc să mai ceară azot, încep să elibereze azot pe mpsură ce consumă interiorul balotului, să descompună balotul”, spune specialistul. Aceasta este și perioada în care temperatura baloților poate să urce foarte mult, așa că se recomandă să îi udați dacă vedeți că există cel mai mic risc ca ei să ”se încingă” până la a lua foc.

    hay-bale-hero

    Pentru plantarea în balot se recomandă folosirea răsadurilor normale, dar se pot pune și direct semințe, așa cum este cazul morcovilor, spre exemplu. În cazul răsadurilor, se face o gaură pe partea plană a balotului, se pune plăntuța și apoi rădăcinile se acoperă cu partea scoasă din balot.

    Pe suprafața balotului se pune apoi și pământ de grădină – nu mult, într-un strat suficient cât să reziste și să fie egal pentru că aici se pot pune semințele de legume.

    straw-bale-gardening

    Se pot cultiva multe plante, nu doar legume ca roșii sau morcovi care merg foarte bine împreună. Se pot pune și plante aromatice, care pot fi sădite în laturile verticale ale balotului, folosind astfel la maximum spațiul de cultură. Totodată, se recomandă instalarea unui sistem prin care să se poată acorda susținere unor anumite plante (tomatele, spre exemplu) și, acolo unde se dorește, se poate folosi și folia pentru a crea efectul de seră.

    gradinarit baloti de fan

    Un lucru foarte important și util în grădinăritul cu baloți este că la finele sezonului, aceștia pot fi folosiți pentru a produce un compost foarte bun.

    Foto: Horseandman.com, Modernfarmer.com, Strawbalegardens.com


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!