Subvenții APIA: Cum puteți beneficia de schema simplificată pentru mici fermieri și în 2016
Roxana Dobre -Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri s-a făcut numai în anul 2015, pentru o perioadă de maxim 5 ani, cu posibilitatea retragerii în oricare dintre următorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plată. Plata acordată înlocuieşte valoarea totală a plăţilor care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an, care includ schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru înverzire şi, după caz, plata pentru tinerii fermieri şi sprijinul cuplat.
Pe durata participării la schemă, micii fermieri:
-Sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu;
-Nu li se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate;
-Păstrează cel puţin un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de hectare eligibile declarate în 2015.
În cazul efectivelor de animale, plata se calculează în funcţie de schema de plată şi numărul de animale eligibile pentru care se solicită plata în anul de cerere.
Conform art. 61 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, fermierii care continuă această schemă, primesc un cuantum al plății directe egal cu valoarea totalã a plãților care au fost alocate fermierului în anul anterior, dar maximum 1.250 euro/fermă. (conform art. 63, alin. (2), litera(a.din Regulamentul nr. 1307/2013).
Prin excepţie, intrarea în schema simplificată pentru micii fermieri în perioada 2016 – 2019 se poate face prin moştenire. Moştenitorii pot accesa schema simplificată pentru micii fermieri numai dacă autorul moştenirii a accesat schema în anul 2015. Fermierii, persoane fizice/juridice, care au dobândit prin moştenire suprafaţa declarată în anul anterior de autorul moştenirii, trebuie să prezinte documente doveditoare: certificatul de deces al titularului decedat, certificat de calitate de moştenitor sau certificat de moştenitor.
Fermierii solicitanți începând cu anul 2016, incluşi automat prin moștenire în schema de plată pentru micii fermieri completează declarația – Anexa A la Formularul tip de cerere unică de plată, că au luat la cunoștință condițiile speciale aferente schemei pentru micii fermieri, însoțită de copia certificatului de deces al autorului moştenirii și certificatul de calitate de moștenitor sau certificatul de moștenitor.
-Dacă fermierii, care optează pentru Schema pentru micii fermieri (art. 61 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013), solicită şi Măsurile 10, 11 sau 13, au obligatia să respecte ecocondiţionalitatea pe întreaga suprafaţă a exploataţiei şi cerinţele specifice măsurilor/pachetelor respective. Nerespectare acestor condiţii poate conduce la aplicarea sancţiunilor administrative conform legislaţiei în vigoare.
Conform directorului APIA, Ioan Merca, numărul producătorilor agricoli care au intrat în Schema simplificată pentru micii fermieri în 2015 se ridică la circa 700.000 din totalul de 1,3 milioane de beneficiari ai plăților directe.