Cine blochează liniile telefonice la APIA? Florin Faur, director APIA Timiș: ”Telefoanele sună încontinuu ocupat. Peste 80% dintre apeluri sunt pentru…”
agrointeligenta.ro -Telefoanele sună încontinuu ocupat la APIA Timiș și probabil în multe alte județe unde o anumită categorie de beneficiari ai sprijinului plătit de Agenție se interesează constant dacă sunt noutăți privind plățile care li se cuvine. Astfel, cele mai numeroase probleme cu care se confruntă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Timiş sunt legate de plata rentei viagere, către persoanele în vârstă care şi-au arendat sau vândut terenurile agricole deţinute. Apelurile primite de la vârstnicii care vor banii de rentă au ajuns să blocheze telefoanele conducerii APIA.
Persoanele în vârstă care deţin terenuri agricole pe care nu le mai pot lucra şi pe care le vând altor proprietari sau le arendează beneficiază anual de o rentă viageră în valoare de 100 de euro, respectiv 50 de euro.
Chiar dacă oamenii vin prompt să-şi rezolve actele legate de plata anuală, aceștia sunt extrem de nerăbdători, solicitând rapid şi banii. Ceea ce îngreunează uneori activitatea APIA Timiş, instituţia care se ocupă de plata sumelor respective. Legal, termenul de plată este până la începutul lunii noiembrie.
Deşi dosarele depuse pentru plata rentei viagere agricole vin întotdeauna la timp, beneficiarii vor banii imediat, deşi acest lucru nu se poate. Iar apelurile telefonice lansate de aceştia au ajuns să blocheze telefoanele șefilor APIA Timiş, spune Florin Faur, directorul instituţiei.
„Am fost sunat de mai mulţi oficiali care m-au anunţat că nu pot ajunge să vorbească la telefon cu reprezentanţii APIA pentru că telefoanele sună încontinuu ocupat. Iar peste 80% dintre telefoanele primite aici sunt pentru solicitări de informaţii sau pentru rezolvarea problemelor apărute legat de această rentă”, a declarat Faur.
Perioada de primire a dosarelor pentru plata rentei este între 1 martie şi 30 august. Pentru a nu apărea aglomeraţia la ghișeele pentru preluarea actelor, APIA a gândit un sistem de programare pentru primirea solicitărilor.
„Noi am făcut o programare, am realizat un algoritm. Din păcate, situaţia nu se rezolvă, cei care au depus cererea au venit deja să întrebe de bani. Informarea precară asupra termenelor de plată duce la această situaţie. Pe autorizare şi buget, pentru sumele necesare, nu au fost probleme”, a mai precizat Faur.
O altă problemă apărută în derularea acestui program de rentă viageră este legată de carnetele care trebuie vizate. Început în decembrie 2009, programul s-a derulat normal, cei din schema de plată a rentei au rămas înregistraţi şi vin periodic să-şi vizeze carnetele, primind banii cuveniţi.
„Problemele sunt la cei noi, aici apar nemulţumiri, cei care şi-au făcut mai târziu carnetele. Ei îşi rezolvă actele mai dificil”, a mai subliniat Faur.
Există probleme și atunci când este vorba despre decesul rentierului. În acest caz apar moştenitorii, doar că aceştia nu pot primi banii alocaţi decât pentru maximum un an, cel în care rentierul a decedat, chiar dacă unii solicită să primească renta ca un fel de moştenire. Legea nu permite acest lucru.
Renta viageră agricolă se plăteşte persoanelor în vârstă de peste 62 de ani, dar şi celor pensionaţi pe caz de boală şi fără capacitate de muncă, chiar dacă au sub această limită de vârstă.
Pentru a obţine banii alocaţi de la buget, cei în cauză trebuie să aibă sub 10 hectare de teren agricol şi să îl vândă sau să îl arendeze. Pentru terenurile arendate fiecare proprietar va primi 50 de euro, iar pentru cele vândute valoarea rentei anuale este de 100 de euro.
Sursa: Timișoara Online