• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Normarea încărcăturii de rod la pomii fructiferi: când se execută și cum influențează calitatea fructelor?

    Roxana Dobre -

    Normarea încărcăturii de rod la pomii fructiferi este o lucrare foarte importantă, prin care se evită supraîncărcarea și se urmărește îmbunătățirea mărimii și calității fructelor. Încărcătura exagerată are efecte negative asupra proceselor de rodire din anul următor. Adică nu trebuie să vă bucure un pom supraîncărcat care vă oferă o producție record într-un an pentru că în anul următor este posibil să nu mai aveți nici măcar un fruct în același pom!

    Cantitatea fructelor îndepărtate depinde dimensiunea fructului la maturitate. Teoretic, se recomandă ca între două fructe să rămână locul gol al unui fruct bine dezvoltat. Această lucrare este absolut necesară la măr, păr, piersic, iar în anii cu producții mari și la cais!

    Se acordă o deosebită atenție procesului de rărire a pomilor tineri. Fructele rămase în pom reduc mult din cantitatea de substanțe nutritive ce îi revin plantei încă în dezvoltare. De aceea, în cazul pomilor aflați în primul an de rodire, cantitatea fructelor rămase trebuie să fie foarte mică. La măr și la păr surplusul de fructe se îndepărtează cu ajutorul unui cuțit cu lamă subțire sau cu o foarfecă bine ascuțită, de mărime mijlocie. Fructele piersicului și caisului se îndepărtează manual printr-o rotire bruscă!

    Se poate întâmpla ca doar pe unele ramuri să avem o încărcătură mai mare de fructe așadar doar acea porțiune trebuie rărită. Este bine să se păstreze un echilibru pe întreaga suprafață a coroanei. După legarea fructelor și căderea fiziologică putem aprecia cantitatea de fructe rămase. Această perioadă se consideră optimă pentru executarea răririi. Mărul și părul se răresc după căderea fiziologică din luna iunie. Se păstrează unul sau două fructe dintr-un grup. Surplusul de fructe se taie de la codiță!

    La piersic, momentul optim se stabilește în funcție de mărimea fructului. Se elimină fructele cu diametru de 1,5-2 cm. Rărirea nu se face mai repede, deoarece căderea fiziologică nu a luat sfârșit. Între fructele rămase se păstrează o distanță de 8-10 cm.

    Operația de normare a încărcăturii de rod are și un rol de protecție a plantelor. Între fructele aglomerate nu pătrund substanțele folosite la tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor, însă agenții patogeni se stabilesc cu ușurință, formând focare de infecție.

    Atenție! Și lăstarii apăruți pe portaltoi, așa numiți sălbatici, sub punctul de altoire se îndepărtează. Aceștia nu sunt doriți, deoarece dacă se dezvoltă, consumă substanțele nutritive destinate lăstarilor nobili și îngreunează lucrările de întreținere, iar din punct de vedere al protecției plantelor constituie un focar de boli și dăunători.

    Portaltoaiele gutuiului, trandafirilor, liliacului, coacăzului, agrișului emit constant lăstari sălbatici. De asemenea și vișinul lăstărește puternic. Aceștia se îndepărtează de pe rădăcini primăvara, când sunt tineri prin rupere simplă.

    Tăierea lăstarilor ieșiți la suprafața solului nu reprezintă o soluție eficientă, deoarece aceștia emit noi creșteri!

    Sursă selectivă: Lucările de tăiere de la A la Z, Czaka Sarolta, Vallo Laszlo


    Te-ar mai putea interesa

    ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!