• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lucerna – beneficii duble la cultivare: cerere mare în piață și subvenție de peste 200 de euro/ha

    Roxana Dobre -

    Pentru mai mulți fermieri mari cu mii, chiar zeci de mii de hectare, cultura de lucernă a devenit o variantă profitabilă, arată calculele, mai ales că recolta este ușor de valorificat în zootehnie și chiar pleacă la export. În plus, nici sprijinul cuplat pentru această cultură nu este de neglijat și anume 55 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020.  Sprijinul total poate ajunge la 218 euro în 2016 dacă adăugăm plata unică pe suprafață (SAPS-ul), ajutorul național tranzitoriu și plata pe înverzire. Cei care pot accesa schema pentru tineri fermieri primesc în plus încă 25% din SAPS pentru fiecare hectar până în limita unei suprafețe eligibile de 60 ha.

    Iată cum va evolua sprijinul cuplat la lucernă până în 2020, conform unor informații furnizate de APIA către fermieri în cursul anului trecut:

    sprijin-cuplat-pentru-lucerna

    Atenție! Din anul de cerere 2016 sămânța folosită pentru înființarea culturilor de lucernă trebuie să fie neapărat certificată iar fermierii trebuie să prezinte la APIA factura fiscală de achiziţie a seminţelor. Prețul unui kilogram de semințe de lucernă certificată este cuprins între 18-28 lei, în funcție de distribuitorul de inputuri.

    Așadar, sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor care:

    -Au realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân;

    -Au comercializat cel puţin producţia minimă prevăzută la lit. a) pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice sau

    -Au consumat cu animalele pe care le deţin, înscrise în RNE şi/sau au stocat în vederea consumului cu acestea, cel puţin producţia minimă prevăzută la lit. a), obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevăzute în Anexa nr. 5 a OMADR nr. 619/2015 cu modificări şi completări ulterioare si a calculului efectivului mediu furajat din fermă şi a producţiei de lucernă/soia/fân obţinute pe perioada anului de cerere prevăzute în Anexa nr. 51la OMADR nr.619/2015 cu modificări şi completări ulterioare, întocmită şi semnată de către fermier;

    -Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu OrdinulMADR nr. 155/2010 privind producerea în vederea comercializării şi comercializarea seminţelor de plante furajere şi cu Ordinul MADR nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerinţele specifice pentru producerea, certificarea şi comercializarea seminţelor de cereale, plante oleaginoase şi pentru fibre şi plante furajere în România.

    Documentele privind utilizarea seminţei certificate oficial sunt:

    – Factura fiscală de achiziţie a seminţelor certificate şi

    – Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „Sămânţă admisă pentru însămânţare”, ori Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene ori într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE din 16 decembrie 2002 privind echivalenţa inspecţiilor în câmp la culturile producătorilor de seminţe, efectuate în ţări terţe şi echivalenţa seminţelor produse în ţări terţe sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.

    Termenul final de depunere la APIA a documentelor menţionate este 31 martie 2017.

     Profit și din valorificare fânului. Lucerna poate ajunge chiar și la 5 coase pe an

    La un hectar de lucernă netratată și nefertilizată obții în jur de 6.000 kilograme fân uscat per coasă. Dacă este un an bun, poți lua și cinci coase, dar dacă este un an mai secetos poți avea maxim 3 coase. La un calcul simplu, dacă obții anual o producție medie de 20 tone pe hectar de fân uscat, iar pentru a face un balot ai nevoie de aproximativ 30 kilograme, de pe un hectar poți obține 670 de baloți de lucernă. Prețurile pentru un balot de lucernă au variat în 2015 între 8 și 10 lei. Dacă reușești să vinzi balotul cu cel puțin 8 lei, obții anual un venit de 5.400 lei. După ce ai scăzut costurile cu înființarea și întreținerea culturii, rămâi cu un profit de aproximativ 1.000 euro la hectar.

    Foto: www.fourragedouliere.com


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte