• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Greșelile pe care fermierii români le fac la cultura de porumb. ”Dacă la 3.000 de lei investiție nu reușești să faci 6,5 tone la hectar, nu ești profitabil”

    Gabriela Gimbășanu -

    În agricultura mare, marja de profitabilitate devine din ce în ce mai strânsă, ceea ce face ca anumite culturi, așa cum este și cea a porumbului să devină rentabile doar dacă fie se obțin producții  mari, fie se investește în suprafețe semnificative, a explicat Jean Ionescu, Director Operațiuni Comerciale România și Moldova al companiei Pioneer, în cadrul unei întâlniri cu presa ce s-a desfășurat vineri.

    Principala problemă care, în România, duce la obținerea unor producții destul de mici în comparație cu potențialul de producție al solului este legată de faptul că fermierii români nu investesc în fertilizanți, nici la cultura de grâu și nici la cea de porumb.

    ”Sunt foarte mulți fermieri în România care nu aplică o tehnologie performantă. Exemplul clasic pe care îl ofer este ca și atunci când ai o mașină de ultimă generație și dacă nu ești șofer bun, ai toate șansele să o strici de la prima cheie. Nu poți să crezi că achiziționând AQUAmax vei obține producții foarte mari fără să faci nimic. Din păcate suntem ultima țară din Europa din punct de vedere al performanțelor în ceea ce privește producția la porumb. Inclusiv Bulgaria, din 1996, seamănă numai sămânță certificată. Acesta este primul semnal că tehnologia aplicată la noi nu este la cel mai înalt nivel. La producțiile scăzute la cultura de porumb concură multe elemente, precum lipsa irigațiilor. Investiția în infrastructură așa cum arată ea va duce la o productivitate însemnată. Cu toate acestea, sunt de părere că ținta de 6,5-7 tone la hectarul de porumb este realizabilă în 7 ani din 10. Nu vreau să vă spun că recordul mondial în producția de porumb este obținut cu un hibrid Pioneer. Pentru a fi profitabil în cultura de porumb trebuie să ai de la 30 de hectare în sus, să aplici o tehnologie înaltă, să ai recoltare mecanizată. Trebuie să dispui de resurse financiare pentru că o producție de 6,5-7 tone la hectar se obține cu un consum de azot de 70-80 kilograme de substanță activă”, a explicat reprezentatul Pioneer.

    Sămânța necertificată, încă folosită pe un milion de hectare

    Potrivit acestuia, la cultura de porumb, România are ”cam un 1,8 milioane de fermieri – noi îl considerăm fermier și pe cel cu 0,3-04 hectare, dar fermieri de interes productiv sunt cei 13-14.000 cu adevărat performanți”.

    ”Fermierul care nu poate produce pentru piață nu poate rezista, tehnologia este cea care face diferența. Fermierul mare este clar concentrat pe productivitate de 8-10 tone la hectar, dar costul inputurilor pe unitate de suprafață este net superior. În 2015, media producției la porumb în România a fost de 3,5-3,6 tone la hectar în România, în condițiile unei suprafețe cultivate cu sămânță necertificată de maximum un milion de hectare. Ca și cost pe unitatea de suprafață nu poți să faci porumb fără o investiție minimă de 3.000 de lei în România. Dacă la 3.000 de lei investiție nu reușești să faci 6,5 tone la hectar, să-ți scoți banii, nu ești profitabil. Avem multe exemple de fermieri care nu investesc în tehnologie. România este o țară, un lot demonstrativ pentru fermieri care nu au resurse să investească în tehnologie, plantele de cultură nu pot lupta cu seceta fără elemente nutritive care să le ajute să crească în primele faze de vegetație. Cea mai mare greșeală a unui fermier este să nu investească în fertilizanți care să ajute planta în primele stadii de vegetație, pentru a avea un start bun. Acesta este un lucru pe care majoritatea îl tratează greșit, pentru că atunci când aplică reducerea de costuri renunță la cantitatea recomandă de îngrășăminte prima dată. Probabilitatea ca ceva scump să fie bun este mult mai mare decât probabilitatea ca ceva ieftin să dea rezultatele așteptate. În programele noastre de marketing recomandăm fermierilor să se bazeze pe cea mai performantă tehnologie care nu este deloc ieftină. Avem și hibrizi rustici care au un preț cu 50% mai mic decât categoria premium. Am reușit de-a lungul anilor să-i facem pe fermieri să migreze către produsele premium. Noi trăim din performanțele pe care le înregistrează fermieri”, a declarat Jean Ionescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români