• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce plantăm în grădină pe parcursul lunii martie

    agrointeligenta.ro -

    Lunii martie îi revin cele mai multe lucrări care țin de cultivarea materialului săditor. La începutul lunii încă nu este tîrziu să sădim varza timpurie, ardei dulci și vinetele. Cu toate acestea, ar trebui să se pregătească mai întâi semințele pe care ar trebui să le cumpărați de la un furnizor autorizat. Noi vi le recomandăm pe cele de la Agrosel, partener al Agrointeligența și totodată cel mai mare producător de semințe din România. Oferta companiei în materie de semințe pentru grădină este disponibilă AICI.

    Varza

    Înainte de cultivare semința nu trebuie încolțită sau călită. Pentru semănat se iau recipiente mici umplute în prealabil cu pămînt umed, afânat și ușor presat. Semințele sunt distribuite uniform pe suprafața pămîntului apoi sunt acoperite cu un strat de pămînt umed de 1,5 cm. Recipientul este acoperit pentru a menține umiditatea și pentru a accelera încolțirea. La temperatura de 24-28 ° C colții apar la a 3-4 zi.

    Ceapa

    Semința cepii încoltește mai tirziu decât semința de varză. Înainte de semănat nu este de prisos ca ele să fie spălate în apă curgătoare timp de 3-4 ore, iar apoi clătite într-o soluție cu microelemente timp de 12 ore. După aceasta semințele sunt uscate bine și sunt cultivate ca și cele de varză, la temperatura de 24-28 ° C cu umiditate constantă, ele dau colți după 7-9 zile.

    Vinete și ardei

    Pregătirea seminței acestor două culturi iubitoare de căldură are specificul său. Pentru 24 de ore semințele sunt lăsate în apă la temperatura camerei. Apoi sunt puse în pungi de tifon care sunt umectate cu soluție de îngrășăminte minerale și microelemente, se țin într-un loc cald și umed pînă la apariția colților (înălțimea colților nu trebuie să fie mai mare decât diametrul seminței). Semințele încolțite se pun în frigider pentru 1-2 zile pentru călire. Ele se cultivă ca și semințele de varză și ceapă.

    Îngrijirea răsadului

    Îndată după apariția colților sistemul radicular începe intensiv să crească, de aceea este de dorit ca la 5-7 zi să scădem temperatura termorezistentelor până la 12-15 ° C, și celor iubitoare de căldura până la 15-18 ° C.

    Plantele tinere au nevoie de lumină foarte intensă. Deficiența acesteia cu un exces de căldură și umiditate, provoacă răsaduri efeminare (rare), din care este puțin probabil să crească o recoltă bună. Prin urmare primele 5-7 zile la scăderea temperaturii, plantele trebuie iluminate diurn. Un element foarte important este răsădirea.

    Răsadul se cultivă când are 1-2 frunze adevărate, selectând numai exemplarele puternice și sănătoase. După răsădire plantele sunt umbrite.

    La fel de important este controlul temperaturii. Pentru varză și ceapă temperatura optimală, ziua este de 17-22 ° C, noaptea 3-12 ° C. Pentru ardei, roșii și vinete temperatura aerului ziua, este de dorit să se mențină mai sus de 25 ° C. S-a descoperit că plantele mai bine cresc și se dezvoltă în perioada de răsădire dacă sunt mutate de câteva ori, mărind treptat suprafața de hrănire a sistemului radicular și cel fasciculant.

    La ardei și vinete după apariția celei de a 4 frunză adevărată încep să apară boboci de flori, și cu cât este mai mare suprafața de frunziș cu atât mai repede decurge acest proces. În acest timp plantele sunt foarte sensibile la insuficiența de apă și fosfor în pământ, de aceea ele trebuie la timp udate și hrănite cu îngrășăminte fosfatice.

    Roșiile, ardeii și vinetele sunt plante de zi scurtă. Pentru o creștere și dezvoltare adecvată ele au nevoie de o perioadă diurnă de 12 ore, dar lumina trebuie să fie intensivă. De aceea ele trebuie iluminate și umbrite.

    Sfaturi utile pentru grădinari:

    -Îndată ce condițiile meteorologice permit ieșirea în câmp, instalați carcase pentru culturi multianuale și pentru cele bianuale erbacee ce iernează în pămînt deschis (măcriș, revent, tarhon, pătrunjel, țelină, păstârnac). Acest lucru va grăbi creșterea lor, vă va oferi verdeață proaspătă și nutritivă.
    -În luna martie puteți începe să creșteți în sere culturi rezistente la frig (varză timpurie, ceapă, țelină), verdeața (ceapa pentru cozi, spanac, mărar, pătrunjel, ridiche, salată verde, sfeclă mangold).
    -La sfîrșitul lunii ocupați-vă încolțirea cartofului care durează 6 săptămâni. Amplasați cartofii în lădițe mici într-un singur strat cu colțiii în sus, unde sunt mai multe ochiuri. Dacă va reușit să obțineți câțiva tuberculi de soi timpuriu puneți-le în cadrane. Temperatura de 12-15 ° C se consideră optimală.
    -Controlați rezervele d-voastră în beciuri și depozite. Legumele ușor atinse de îngheț trebuie folosite în primul rând.
    -Nu va fi de prisos să cumpărați îngrășăminte minerale, inventar agricol și produse pentru protecția plantelor ce nu vă ajung.

    Sursa: Agrobiznes.md


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!