• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce ne place brânza adusă din Ungaria și Polonia?

    agrointeligenta.ro -

    Săptămâna aceasta, ministrul agriculturii Achim Irimescu a făcut o declarație despre un fenomen pe care mulți îl suspectau, dar care până acum nu a fost exprimat public de vreun oficial român: importurile de lapte și lactate din Ungaria și Polonia. Mai exact, Irimescu s-a exprimat că aceste produse venite din afară falimentează producătorii autohtoni care nu pot face față concurenței ce practică preț de dumping.

    Achim Irimescu a subliniat că a cerut Comisiei Europene să se ia măsuri hotărâtoare pentru a stopa la origine această supraproducție.

    ”Să nu uităm că România este asaltată de laptele din Ungaria și din Polonia și de carnea de porc venită din statele Uniunii Europene. Astfel, producătorii locali intră în faliment! (…) Nu este scopul PAC să se producă totul într-un singur stat sau doar în câteva state. Este normal să ridicăm la Bruxelles această problemă și chiar am cerut să se stabilească la nivel european măsuri specifice pentru a proteja producătorii de lapte și de carne din statele membre. Noi nu beneficiem de stocare privată la carnea de porc sau de dublarea cantităților la unt sau lapte praf, dar măsurile specifice vor permite păstrarea producției în țara de origine și astfel piața românească nu va fi invadată de ele. Toate statele membre au fost acord cu această abordare. Eu m-aș bucura să se ia astfel de măsuri chiar dacă România nu este direct vizată de acestea”, a explicat Achim Irimescu la un eveniment pe teme agricole.

    ”Sunt două sectoare care se confruntă cu mari dificultăți și chiar dacă România nu este afectată direct de această situație pe sectorul de carne, produsele din UE ajung la preț de dumping în România. În acest sens, prețul laptelui și al cărnii de porc au scăzut foarte mult. Am avut situații în care ferme din România au cerut suspendarea măsurilor de bunăstare pe sectorul cărnii de porc pentru a evita situația în care mulți alții să investească ca într-un final situația să se blocheze și mai mult. Am cerut ieri în Consiliul de miniștri să se stopeze supraproducția la lactate și carne. (…) Din cauza produselor ce vin din afară, producătorii noștri intră în faliment, în timp ce alte state produc mult mai mult decât noi”, a mai declarat ministrul agriculturii.

    Peste o treime din importurile de lactate vin din Ungaria și Polonia

    Fenomenul reclamat de Achim Irimescu este confirmat de cifrele oficiale privind importurile de lactate. Astfel, în topul preferințelor românilor când vine vorba despre produsele din lapte, Polonia şi Ungaria conduc detașat și sunt responsabile pentru peste o treime din valoarea totală a importurilor de produse lactate care intră în piaţa locală.

    În 2015 România a importat produse lactate în valoare de peste 275 de milioane de euro din ţările membre ale UE, din care peste 50 milioane de euro reprezintă importuri din Ungaria, iar 50 milioane de euro din Polonia. Procentual, potrivit datelor prezentate de Ziarul Financiar, importurile din Ungaria şi Polonia reprezintă cumulat peste 35% din importurile totale (peste 18% fiecare), iar din punct de vedere cantitativ importurile Ungariei reprezintă 46% din totalul importurilor din UE  din acest sector.

    Crescătorii de vaci şi de porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare totală de peste 11 milioane de euro în scopul compensării unei părţi a pierderilor înregistrate din cauza embargoului impus de Rusia, încetinirii economice a Chinei şi a eliminării cotelor de lapte în UE conform unei decizii a executivului adoptată miercuri.

    Foto: uppereastsideinformer.blogspot.com


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!