Soluția pentru ca TOȚI producătorii de lucernă să încaseze cei 55 euro euro în plus la hectar!
agrointeligenta.ro -Situația fermierilor din județul Olt care nu pot încasa sprijinul cuplat la lucernă din cauza unei greșeli la cererea unică de anul trecut este cunoscută de către ministrul agriculturii Achim Irimescu. În emisiunea ”Viața Satului” de la TVR 1, șeful de la MADR a arătat că problema are șanse să fie soluționată dacă producătorii pot face, cu acte, dovada comercializării, respectiv valorificării producției de lucernă așa cum cere legislația în vigoare.
Ministrul Irimescu a precizat că este la curent cu situația fermierului Cătălin Țapu, care s-a trezit că nu poate încasa cei 55 euro/ha pentru cultura de lucernă întrucât a completat cererea unică de anul trecut cu codul pentru plante de nutreț, deși metodologia de completare a introdus un cod special pentru culturile pentru care, în noile scheme de plată, se plătește sprijin cuplat.
Astfel, ministrul agriculturii a arătat că se încearcă găsirea unei soluții pentru ca producătorii să încaseze banii suplimentari dacă pot depune la APIA documentația prin care fac dovada că au comercializat și valorificat producția de lucernă prevăzută în legislație. Oficialul a arătat că la controlul în teren nu s-a putut proba ce cultură a fost înființată anul trecut, așa că singura soluție este ca fermierul să vină cu actele doveditoare.
Ce documente trebuie să aducă fermierii la APIA până pe 31 martie!
Sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor activi care fac dovada că au realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau au comercializat cel puţin producţia minimă pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice. Sunt eligibili și fermierii care au consumat cu animalele pe care le deţin, înscrise în RNE, şi/sau au stocat în vederea consumului cu acestea cel puţin producţia minimă precizată mai sus obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale şi a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere.
Problema – una cu care se confruntă poate mai mulți fermieri a fost dezvăluită pe portalul Agrointeligența de către un cititor, Cătălin Țapu, din județul Olt. Acesta a fost înștiințat că de către funcționarii APIA Balș că nu poate lua sprijinul cuplat pentru cele 26 de hectare de lucernă, deși se pregătea să după agenției documentele doveditoare pentru sprijinul cuplat aferent anului 2015. Problema a pornit de la completarea cererii unice pe 2015, când, în loc să scrie exact că a pus lucernă, Cătălin Țapu, ajutat de funcționar, după cum își amintește, a trecut că are plante de nutreț. La o adică, tot același lucru, că doar lucerna e și ea plantă de nutreț, spune omul.
Scăparea îl costă aproape 1.500 de euro la totalul pe care APIA i-l va face pentru plățile ce demarează din 8 aprilie, iar fermierul este disperat. ”Vă spun sincer că nu ne-a zis nimeni la APIA să trecem lucernă, ne-au zis să punem plante de nutreț – așa cum făceam și în alți ani. I-am scris și domnului ministru Achim Irimescu în speranța că se poate face ceva și aștept un răspuns de la domnia sa. Aș putea da o declarație pe propria răspundere, am actele pe lucernă, am făcut producția să mă încadrez, am animale, îndeplinesc toate condițiile pentru a lua cei 55 de euro la hectar”, se plânge fermierul.
Cazul producătorului din Olt nu este singular. O spun sursele noastre din APIA, dar și fermierul: ”Numai eu știu de vreo 5.000 de hectare cu lucernă aici la noi în Olt. Din ce am vorbit cu oamenii, mulți oieri ca și mine, toți apar la APIA cu plante de nutreț și pierd sprijinul cuplat, deși au avut lucernă”.
Greșeală administrativă. Lucerna are cod separat!
”Este o greșeală administrativă, nu neapărat în culpa fermierului pentru că poate fi și funcționarul care l-a îndrumat la depunerea cererii unice, de vină. Este însă destul de greu de demonstrat că acesta are vreo culpă. Confuzia s-a creat deoarece, din 2015, lucerna are cod separat la APIA, pentru că înainte de acest an ori că erau plante de nutreț, ori că era lucernă, ori că era ghizdei exista un singur cod de cultură. Acum, încă din anul de cerere 2015 avem coduri separate de cultură. Mai mult decât atât, suprafețele unde se solicită sprijinul cuplat au cifra 7 în terminația codului. Un exemplu: dacă fermierul are codul 974 la lucernă trebuie neapărat să adauge și cifra 7, adică 9747 la codul de cultură pentru că în caz contrar înseamnă că nu solicită și sprijinul cuplat, ci rămâne doar cu celelalte scheme și ANT. Deci pierde acei 55 de euro/ha cât este sprijinul cuplat la lucernă pe 2015. Deci acea cifră 7 la final face automat diferența pentru că sistemul știe că acela este codul pentru lucernă care are și sprijin cuplat solicitat. Confuzia s-a creat tocmai că fermierii știau că au declarat lucernă la fel ca și în anul trecut, și-au actualizat declarația de suprafață și s-au dus la APIA iar când funcționarul a întrebat dacă rămâne tot cultura de lucernă aceștia au răspuns afirmativ. Dar dacă vroiau și sprijinul cuplat trebuia să schimbe și codul culturii. Deci dacă fermierii nu au pus exact 9747 atunci clar că au pierdut sprijinul cuplat pe anul 2015 și nu se mai poate face nimic în acest caz”, ne-a explicat un responsabil din APIA.