• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza agrometeo pentru final de martie și luna aprilie. Oficial ANM: Rezerva de apă din sol – importantă pentru înființarea culturilor în perioada optimă

    agrointeligenta.ro -

    Ultima parte a lunii martie va aduce o încălzire a vremii și precipitații în cele mai multe zone ale țării,  în timp ce în aprilie se anunță un interval normal din toate punctele de vedere, poate chiar cu o tendință de excedent în privința ploilor, un fenomen important pentru a completa rezerva de apă din sol, sunt câteva dintre elementele de prognoză agrometeo prezentate de Elena Mateescu, director executiv al Agenției Naționale de Meteorologice.

    ”Comparativ cu ultima săptămână în care temperaturi, în special minimele, au fost frecvent negative, săptămâna va debuta cu o vreme mai caldă decât în mod obișnuit deoarece regimul de temperaturi va fi în creștere treptată astfel maximele la scara întregii țări se vor încadra în general între 9 până la 17-18 grade Celsius și minimele până la -3, cel mult -6-7 grade, cu cele mai coborâte valori, apropiate de pragul de îngheț și chiar sub în zonele depresionare din estul Transilvaniei. Din punct de vedere pluviometric, este posibil ca în primele zile ale ultimei decade din martie să mai avem ceva precipitații în special în partea de sud-vest a țării și ulterior acestea să cuprindă treptat-treptat majoritatea regiunilor. Precipitațiile vor fi în continuare de bun augur pentru că ne apropiem la acest moment de 75% din media multianuală alunii martie, însă distribuția în teritoriu a fost deosebit de neuniformă. Vorbim de o rezervă de apă favorabilă în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, Maramureș, în cea mai mare parte a Banatului și a Crișanei, nu în ultimul rând în partea de nord-est a Transilvaniei, zone în care aceasta înregistrează valori satisfăcătoare apropiate de optim și optime. Rămân în continuare deficitare Moldova și centrul Transilvaniei, precum și centrul Dobrogei și partea de NE a Munteniei, având în vedere cantitățile sub mediile climatologice înregistrate de la începutul lunii și până în prezent la nivelul acestor areale”, a declarat oficiala ANM despre luna martie în emisiunea ”Viața Satului” (TVR 1).

    Despre luna aprilie, directorul executiv al ANM a anunțat că acest interval va păstra un regim de temperaturi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării. ”În ceea ce privește cantitățile lunare de precipitații, valori apropiate de mediile climatologice în special în partea de sud și local în restul țării și în restul teritoriului tendință de excedent, ceea ce înseamnă că în aceste zone să putem vorbi de cel mult 60-70 l pe mp, ținând cont că avem o cantitate medie înregistrată la nivelul României în această lună este de 51, 3 mm – în creștere față de prima lună, a primăverii, care înregistrează undeva, în medie, 38,3 litri/mp. Vorbim de un regim de temperaturi în creștere comparativ cu prima lună a primăverii pentru că media lunii aprilie este de 9,3 grade Celsius față de 3,5 grade Celsius în martie. O vreme în continuare caracterizată de alternanțe de perioade calde urmate de perioade mai reci, dar cu siguranță, în atenția agricultorilor pentru că luna aprilie coincide cu însămânțările din primăvara 2016 și cu siguranță rezerva de apă a solului va fi foarte importantă pentru înființarea culturilor în perioada optimă”, a spus Elena Mateescu.

    Cum arată acum situația culturilor în câmp

    Potrivit prognozei agrometeorologice pentru 19-25 martie, la acest moment, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. În cea mai mare parte a Moldovei, sudul şi centrul Transilvaniei, izolat în nordul Munteniei, centrul, sudul şi sud-estul Dobrogei, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.

    Pe fondul regimului termic favorabil din aer şi sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp (orz, grâu de toamnă, rapiţă) vor evolua pe ansamblu normal, îndeosebi în zonele de câmpie, iar în restul teritoriului agricol, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura mai lent. Starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra diferite faze de dezvoltare, respectiv: formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (40-100%) şi alungirea paiului (10-35%).

    Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla la înfrunzire (9-17 frunze) în majoritatea zonelor agricole, precum şi alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor (10-35%), îndeosebi în sudul şi sud-estul ţării. În aproape toate plantaţiile, la speciile pomicole se va înregistra repausul biologic, local fiind posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, piersic) se va semnala înmugurirea, dezmugurirea şi izolat, înflorirea. Viţa de vie va parcurge predominant faza de „plâns”, în cea mai mare parte a podgoriilor. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura în general normal.

    Recomandări de specialitate pentru intervalul 19-25 martie

    -Controlul vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie;
    -Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi regenerare, precum şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi;
    -Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
    -Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară din prima urgenţă.

    Foto: rfi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!