• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Procedura pe care APIA o are de urmat pentru a vira banii fermierilor

    Roxana Dobre -

    Fermierii au primit promisiunea fermă că plățile pentru anul de cerere 2015 vor începe pe 8 aprilie. Este vorba despre subvențiile pe suprafață aferente anului 2015, dar producătorii așteaptă și sumele pentru măsurile de agromediu și cele pentru zonele defavorizate. Abia din 25 mai, agenția de plăți va începe virarea banilor și către crescătorii de animale (sprijinul cuplat și ajutorul național tranzitoriu pentru sectorul zootehnic).

    De la momentul când încep plățile și până când, efectiv, banii ajung în conturile agricultorilor este nevoie de 2-3 zile dacă e să punem la socoteală toate procedurile care urmează după ce APIA eliberează ordinele de plată.

    După autorizare şi transferul listelor de plată la Direcția Economică, aceasta emite ordinele de plată către Trezoreria Municipiului București, operaţiune care durează o zi, iar Trezoreria virează sumele către băncile la care fermierii au cont deschis, cu care sunt convenții încheiate de instituția noastră, operaţiune care durează încă o zi lucrătoare. Având în vedere numărul foarte mare de fermieri care au depus cerere de plată pentru Campania 2015, trebuie menţionat faptul ca nu toți fermierii vor putea fi plătiţi într-o singură zi, plata pentru 2015 făcându-se pe parcursul mai multor zile lucrătoare. Tot personalul Agenției implicat în procesul de efectuare a plăţilor va lucra efectiv și în zilele de sâmbătă sau duminică”, a explicat într-un răspuns pentru Agrointeligența, directorul APIA, Ioan Merca. 

    Acesta a mai precizat că în conformitate cu regulamentele europene, plăţile sunt calculate în sistemul informatic pentru cererile ale căror controale (administrative, controale clasice pe teren, teledetecție) au fost finalizate.

    Vă reamintim că miercuri, Guvernul României a aprobat cuantumul plăților directe pe suprafață după cum urmează:

    -schemă de plată unică pe suprafață, în cuantum de 79,7392 euro/ha;
    -plată redistributivă – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv și 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv;
    -plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 59,1277 euro/ha;
    -plată pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha.

    Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1) este de 19,1942 euro/ha.

    Fondurile totale alocate însumează 1,235 miliarde euro, din care plățile directe din FEGA reprezintă 1,107 miliarde euro, iar 127,95 milioane euro constituie plafonul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT 1) care se alocă de la bugetul de stat.

    ”Am avut în ședința de Guvern un HG privind cuantumul plăților directe pe 2015. Cum am promis, în 8 aprilie vor începe plățile directe. Este vorba, pe scurt, de 165 de euro/ha pentru fermierii cu ferme între 1 și 5 hectare. În plus, am considerat necesar și putem să înscriem acest lucru în proiectul Fermierilor din clasa de mijloc, să acordăm o subvenție mare, de 210 euro/ha pentru fermele într 5 și 30 de ha și dorim să consolidăm această categorie de fermieri. Și peste 30 de hectare, marii fermieri să spunem, până la cea mai mare fermă de 57.000 de hectare, ei primesc 160 euro/ha.
    Sigur, se pot face calcule, simulări, sunt sume importante. Un fermier care are 30 de ha primește peste 6.030 de euro la care, dacă e tânăr, până în 40 de ani, se mai adaugă 19 euro/ha. Și la suma din bugetul european 1,125 miliarde de euro pentru plățile pe hectar se adaugă și 125 de milioane de euro ANT, ajutorul național de tranziție. 19,9 euro, 20 de euro pe ha”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

    Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.

    Citiți și: Cum se calculează subvenția APIA ce îi revine unui fermier pe fiecare hectar de teren agricol


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații