• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Câți bani pierd fermierii cu suprafețe supradeclarate la APIA? Iată sistemul de sancțiuni care se aplică la plățile pe hectar

  agrointeligenta.ro -

  Fermierii din sectorul vegetal așteaptă ca din 8 aprilie să li se vireze plățile directe aferente anului de cerere 2015. O parte din ei, sperăm cât mai mică, nu își vor încasa însă toți banii, întrucât, în urma controalelor APIA, aceștia au fost depistați cu anumite nereguli și, implicit, vor pierde o parte din subvenție. 

  Supradeclararea este printre marile probleme cu care s-au confruntat fermierii care au depus cererea unică pe anul 2015 și care acum șteaptă să încaseze banii de la APIA. Potrivit sistemului de sancțiuni al agenției de plăți, acești producători riscă să piardă întreaga sumă și chiar să plătească sume importante către APIA dacă la controalele efectuate s-a constatat că ”suprafaţa declarată pentru plată a depășit suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 50% din suprafaţa determinată”.

  Supradeclarare este definită ca diferența între suprafața solicitată pentru plată și suprafața determinată pentru plată. Este și una dintre situațiile în care APIA aplciă cele mai drastice sancțiuni care merg până la anularea plății către fermier și chiar obligarea lui să achite o sancțiuni obligatorie.

  Iată care sunt sancţiunile aplicate de APIA pentru supradeclararea suprafeţelor în cazul schemelor de plată  prevăzute în cererea unică de plată pentru 2015:

  a) Dacă suprafaţa determinată este mai mare decât suprafaţa declarată în cererea de sprijin/grup de plată nu se aplică nici o penalizare, iar plata se calculează pentru suprafaţa declarată.
  b) Dacă diferenţa dintre suprafaţa declarată pentru plată şi suprafaţa determinată la nivelul unui grup de plată este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafaţa determinată se va considera egală cu suprafaţa declarată. Această prevedere nu se aplică în cazul în care diferenţa reprezintă mai mult de 20% din suprafaţa totală declarată pentru plată.
  c) Dacă în cazul unui grup de plată, suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafaţa determinată sau 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20% din suprafaţa determinată, plata se calculează pe baza suprafeţei determinate, din care se scade dublul diferenţei constatate.
  d) Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafaţa determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupul de plată în cauză.
  e) Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 50% din suprafaţa determinată, fermierul este exclus de la plată pentru grupul de plată în cauză şi, în plus, acesta este supus unei sancțiuni suplimentare egală cu cuantumul ajutorului sau sprijinului care corespunde diferenţei dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa determinată. Dacă suma calculată ca sancțiune suplimentară nu poate fi reţinută în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării soldul se anulează.

  Grup de plată înseamnă:
  (i) suprafețele declarate în scopul acordării plății unice pe suprafață;
  (ii) o grupă pentru fiecare dintre suprafețele declarate în scopul aplicării oricărei alte scheme de ajutoare sau măsuri de sprijin pe suprafață prevazute la art.1 alin. (2) lit.,b), c), d), e), f), alin. (3) si art. 33 alin. (2) din OUG nr.3/2015 , în cazul căreia este aplicabilă o rată a ajutorului sau a sprijinului diferită.
  (iii) o grupă pentru fiecare categorie de animale declarate, așa cum sunt prevăzute la art. 62 și art. 70 din OMADR 619/2015, în scopul aplicării oricărei scheme de ajutoare prevăzute la art. 1alin.(2) lit.e), alin.(3) din OUG nr.3/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.

  Alte nereguli care îi vor costa pe fermieri sunt cele de nedeclarare a tuturor suprafeţelor în cazul schemelor de plată de plată. Iată care este sistemul de sancțiuni pentru această neregulă la cererea unică depusă pe 2015:

  a) În cazul în care, pentru un anumit an, un fermier nu declară toate suprafeţele, iar diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea unică de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mare de 3% din suprafaţa totală declarată, valoarea totală a plăţilor directe pe suprafaţă şi/sau al sprijinului în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă cuvenite fermierului pentru anul în care s-a constatat neregula se reduce cu până la 3%, astfel:

  (i) dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafaţa totală declarată, fermierul va fi sancţionat cu un procent de 1%;
  (ii) dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafaţa totală declarată, fermierul va fi sancţionat cu un procent de 2%;
  (iii) dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 50% din suprafaţa totală declarată, fermierul va fi sancţionat cu un procent de 3%.

  b) În cazul în care diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mică sau egală cu 3% din suprafaţa totală declarată, fermierul nu va fi sancţionat.

  Nedeclarare = omisiunea declarării unor parcele sau a unor suprafete din exploatația fermierului.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis