• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa prețurilor la carnea de miel: Nu se mai cumpără la carcasă, ci se ia cât ”de-o friptură”

    Roxana Dobre -

    Prețul cărnii de miel îi nemulțumește pe oierii români cu atât mai mult cât cumpărătorii au renunțat să își mai facă ”rezervări” și tot mai mulți preferă să cumpere ”cât de-o friptură” pentru masa din Duminica Paștelui.

    Crescătorii de ovine spun că prețurile la carnea de miel vor fi sub cele de anul trecut. Le rămâne speranța exporturilor, iar cei care au un abator în apropiere pot spera să vândă apoi direct cu 20-15 de lei pe kilogram, după cum ne-a declarat Marcel Andrei, crescător de oi din Sibiu.

    În piețele din Sibiu prețul rămâne la nivelul celui de anul trecut

    Potrivit lui Marcel Andrei, Paștele catolic nu a adus vânzări mari pentru crescătorii de ovine iar singurele speranțe se îndreaptă spre sărbătorile Pascale ortodoxe.

    ”Prețul va rămâne constant, deocamdată la nivelul celui de anul trecut. La carcasă mă tem că prețul va coborî sub 25 de lei kilogramul. În piețe, prețul la mielul în viu va fi de 10-12 lei kilogramul. Depindem mult de cererea de la export și cum aceasta nu există, oierul este nevoit să vândă și pentru perioada Pascală cu un preț mai mic ca să nu rămână cu mieii. Pentru Paștele catolic, de exemplu, s-a vândut la export cu 10 lei kilogramul iar pentru piața internă cererea a fost extrem de mică”, ne-a explicat Marcel Andrei.

    O soluție pentru fermieri ar fi înființarea și autorizarea a cât mai multe puncte de sacrificare având în vedere că românii se orientează spre cantități mici. ”Din păcate avem extrem de puține abatoare autorizate și mă tem să nu pățim ca anul trecut și să se blocheze pur și simplu aceste puncte de sacrificare. Ei nu au nici angajați și nici capacitate să facă față cererilor din această perioadă (Pascală n.r) și noi sperăm ca cei de la ANSVSA să nu își mai bată atâta joc de producători și de crescători și să autorizeze acele puncte de sacrificare unde să poată merge oierii cu mieii”, ne-a mai spus oierul sibian.

    Marcel Andrei ne-a mai declarat că consumatorul român nu caută în piețe vreo anumită rasă de miel și nu se face vreo diferențiere clară între rasele de carne și cele comune. ”Încă noi nu știm exact despre ce este vorba și prea puțin sunt cei care cunosc și cer rasele de carne. În plus, se caută mieii mai mici pentru că în cazul celor mari nu există putere de cumpărare. Dacă anii trecuți se vindea mielul întreg acum se vinde câte o jumătate sau chiar câte un kilogram-două, cât pentru o masă în familie”, mai spune oierul din Sibiu.

    În zona Bihorului, prețul mieilor oscilează între 12 și 15 lei în viu

    Daniela Anca Demian, crescătoare de ovine din județul Bihor, a găsit o soluție pentru a-și valorifica munca ei și a familiei sale: duce negocieri pentru deschiderea de noi piețe pentru desfacerea mieilor de carne. Bihoreanca nu este doar adepta exportului la arabi, dar încearcă să-i convingă pe belgieni că Țurcana românească face cea mai bună carne, iar cele mai valoroase animale se găsesc la ea în fermă. Deși vinde mai mult la export, Daniela Anca Demian, director executiv la Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine ”Păstorul”, urmărește și prețurile de pe piața internă.

    ”În acest an, prețul va oscila între 12 și 15 lei în viu. Sigur că vorbim aici de cerere și ofertă. Dacă există cerere, atunci și prețul poate suferi modificări pentru că ofertă cu siguranță este. Știu că la Paștele Catolic așa s-au vândut: între 12 și 15 lei kilogramul. Consumatorii nu se uită la rasă, ci mai degrabă la portofel, adică ei caută să cumpere un kilogram- două kilograme și nu carcasă. Iar nouă nu ni se oferă această responsabilitate să putem vinde sub forma aceasta. Între dorința economică a crescătorului și legislație este o prăpastie enormă, sunt două paralele, de fapt. (…) La supermarket prețul va fi undeva între 23 – 27 de lei. Oierii nu se așteaptă la cereri foarte mari având în vedere că porcul este atât de ieftin. Oamenii merg mai mult pe carnea de pui și porc, chiar dacă tradițional, mielul trebuie să fie primul pe masa românilor la sărbătorile pascale”, ne-a declarat crescătoarea.

    În zona Brașov-Bran, kilogramul de miel în viu va fi de 12-15, maximum 20 de lei

    Eugen Gonţea, crescător de ovine din județul Brașov și preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România  spune că prețurile din acest an nu vor rămâne la același nivel ca în 2015, ci vor suferi o scădere de 15-20%.

    „Paştele ortodox vine prea spre vară, iar al catolicilor a fost foarte devreme. Astfel că pentru cel din urmă vorbim de importuri, care sunt deja mai ieftine, iar în aprilie vom vorbi despre sacrificări care au loc cu o anumită întârziere.  Concret, kilogramul de miel în viu va fi de 12-15, maximum 20 de lei”, anticipează Eugen Gonțea, într-o declarație pentru Adevărul.

    În zona Maramureșului, prețul este de 12 lei pe kilogram

    Și site-urile de specialitate abundă deja în anunțuri de vânzări pentru perioada Pascală. Astfel, pentru zona Maramureșului de exemplu, prețul este de 12 lei pe kilogram pentru  mieii de Țurcană crescuți ecologic în gospodăria proprie. Greutatea lor este cuprinsă între 10-25 kg, potrivit unui astfel de anunț.

    Clienții fideli și promovarea raselor de carne, soluția pentru a vinde cu profit

    Andreea Ioana Pop este o tânără curajoasă din Cluj care a înființat cu fonduri europene o fermă de oi din rasele Dorper și Țurcană. Acum vinde metiși iar clienții nu se lasă deloc așteptați deși Paștele Catolic nu a adus și vânzări bune pentru ferma ei.

    ”De Paștele Catolic nu am vândut iar acum sperăm să mergem bine la cel ortodox. Noi nu avem deocamdată un efectiv mare de miei pentru sacrificare, ci în jur de 130, având și cereri și din partea restaurantelor. Momentan avem deja o listă de clienți care au cumpărat și anul trecut și au fost foarte mulțumiți. Noi ne gândim la 14-15 lei pe kilogram, în viu. Clienții vin și își aleg mielul direct din fermă. Se știe că mielul produs din încrucișarea rasei autohtone Țurcană cu berbeci din rasa Dorper  are un plus valoare datorită conținutului scăzut de grăsime, acesta având o carne moale, hrănitoare, sănătoasă și mult mai gustoasă. La mielul cărnos, grăsimea din carnea de miel (seul) aproape nu se simte și poate fi ușor eliminata prin preparare. În plus, acesta are mai puțin miros – multe persoane nu agreează mirosul de oaie”, ne-a declarat Andreea Ioana Pop, proprietară la www.ferma-dorper.ro.

    ANSVSA a demarat deja  acţiunile specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale

    Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de Paști, nu doar crescătorii de ovine au activitate intensă, ci și autoritățile sanitar-veterinare. ANSVSA a comunicat public că a demarat deja acțiunile de control specifice acestei perioade a anului, vorbind despre o intensificare a verificărilor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.
    ”În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate. Pentru informarea şi conştientizarea consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică, care decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară, sau a achiziţionării de produse alimentare din spaţii neautorizate, DSVSA judeţene vor informa în scris primăriile şi prefecturile asupra acestor aspecte. De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) şi pot organiza acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de ANSVSA cu alte autorităţi abilitate. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că, în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA judeţene vor aplica măsura suspendării activităţii, până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica sancţiuni, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

    Foto: Țurcana Alba/Facebook


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații