• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum au reușit verii Stănescu să economisească 300.000 de euro într-un an la Agromec Vișina

    agrointeligenta.ro -

    Într-un singur an, la ferma Agromec Vișina s-a făcut economie de 70 de tone de tone de motorină și, în total, când s-a tras linie, afacerea s-a rentabilizat cu 300.000 de euro. Totul prin folosirea unei aplicații de monitorizare și management în fermă, un soft dezvoltat de verii Ștefan și Mihai Stănescu.

    Acum patru ani, cei doi tineri și-au dorit să implementeze în ferma Agromec Vișina, o afacere cu 3.600 de hectare din județul Olt, un sistem de monitorizare a activității agricole. La acea vreme au descoperit că pe piața din România nimeni nu oferea un asemenea produs deși, evident, cerere exista.

    Stefan Stanescu Agrointeligenta

    ”Am căutat toate variantele din piață – de la firme de GPS, la firme de software personalizat la comandă însă nimeni nu avea o soluție integrată pe agricultură, cu management și monitorizare. Astfel, văzând că nu sunt soluții, am decis împreună cu verișorul meu Mihai, care este IT-ist, să punem bazele aplicației AgriSo. Ușor-ușor, am dezvoltat-o acum doi ani și, în primă fază, am avut-o la noi în testare, să vedem dacă dă rezultate și într-adevăr a fost foarte utilă”, își amintește Ștefan Stănescu, asociat în Agromec Vișina, cum a pornit proiectul aplicației AgriSo.

    Mihai Stanescu Agrointeligenta

    În acest binom, Mihai Stănescu, student la Cibernetică a dezvoltat softul ajutat de verișorul său, Ștefan Stănescu, agronom.

    ”Prima fază de testare a durat cam două luni de zile – baza softului. La acea vreme existau aplicații pentru GSP pe flote de camioane sau autocare, dar nimic care să fie dedicat agricultorilor, iar noi încă de la început ne-am gândit softul să fie ușor de folosit, să poată fi accesat de pe orice – telefon, calculator, tabletă sau laptop și să se vadă, să funcționeze la fel de bine. Și acum, când facem o actualizare, primul lucru pe care îl testăm este să vedem cât de simplu îi este să o folosească și o persoană care nu e familiarizată foarte mult cu tehnologia IT”, explică Mihai Stănescu.

     

    Reportaj video despre aplicația românească pentru ferme

     

    Rezultatele obținute încă din primul an în care au folosit sistemul AgriSo i-a făcut pe verii Stănescu să își dea seama că și alți fermieri și-ar dori un astfel de soft integrat.

    ”Comparativ cu anul în care nu am folosit aplicația, în anul de testare am redus consumul de carburant de la 330 de tone de motorină la 260. Deci undeva la 70 de tone de motorină, iar dacă am calcula un euro un litru de motorină, cam 70.000 de euro am scutit numai din motorină. Facem calcule pe parcele, avem totul bine organizat – cu ce costuri se face fiecare lucrare, vedem dacă e rentabilă acea lucrare la acel moment, dacă mai așteptăm. (…) Vă dați seama că numai dacă luăm în calcul că mereu sunt probleme cu sustrageri de carburanți, sustrageri de inputuri și atât timp cât sustragerile de inputuri sunt proporționale cu cele de combustibil, normal că sunt mult mai mari valorile față de ce am economisit cu motorina. Eu aș spune ori trei. Undeva pe la 300.000 de euro am economisit într-un an”, ne-a declarat Ștefan Stănescu.

    aplicatia AgriSo Agrointeligenta

    Pe lângă reducerea sustragerilor de motorină sau inputuri, aplicația dezvoltată la Agromec Vișina îi ajută pe fermieri să vadă în timp real ce face fiecare utilaj, să se asigure că inputurile sunt administrate corect și că nici o bucată de teren nu e ”uitată” la erbicidat, spre exemplu. Mai mult, softul rezolvă și problema declarării suprafețelor agricole la APIA. ”În program, noi avem istoricul din ultimii 5 ani cu culturile puse și care se pot modifica în aplicație. În relația cu APIA, aplicația ajută foarte mult pentru că se vede în timp real ce sole se lucrează și dacă sunt probleme cu declarările din anii anteriori, se poate face corectura, totul este actualizat, iar fermierul poate să își exporte harta din aplicație și să o încarce automat la APIA și dispare riscul penalizărilor. E siguranța că ce lucrezi în câmp ai și declarat în cerere și eviți mai ales supradeclarările”, explică Ștefan Stănescu.

    Dispozitiv GPS montat pe fiecare utilaj

    Sistemul dezvoltat de verii Stănescu are la bază, pe lângă softul de gestiune a fermei și monitorizarea lucrărilor prin sisteme montate pe fiecare utilaj. ”Se pune un dispozitiv pe fiecare utilaj, un dispozitiv GPS care este conectat la o cartelă de internet și transmite informația printr-un satelit la server unde se procează datele. Dacă utilajele sunt mai noi de 2005-2006, ne putem conecta și la computerul lor de bord, adică să preluăm informații precum turația motorului, cum merge operatorul, consumul de motorină. Aceasta din urmă e foarte important și noi putem îl prelua în mai multe moduri – dacă utilajul este mai vechi, putem să instalăm și debitmetre pe tur și retur, pentru o exactitate mare”, explică Mihai Stănescu.

    verii Stanescu Agromec Visina Agrointeligenta

    În privința investiției făcute pentru implementarea AgriSo în fermă, cei doi veri dau asigurări că banii se recuperează în primul an. ”Costurile sunt foarte mici. Sunt în general de circa 10 euro pe fiecare utilaj monitorizat și este apoi un cost de abonament lunar. Noi practic lăsăm în custodie fermierului echipamentului. Se adaugă costul aplicației în sine – care se plătește o singură dată, undeva la câteva mii de euro, în funcție de dimensiunea fermei și de câte conturi se crează. Toate actualizările la sistem sunt apoi gratuite întrucât noi vom veni mereu cu îmbunătățiri pentru că problemele ce pot apărea își vor găsi imediat soluție și în soft”, vorbește Ștefan Stănescu despre investiția în softul românesc pentru fermieri.

    De anul viitor, drone de monitorizare

    Iar în privința viitorului aplicației, cei doi veri din județul Olt spun că nu vor să se oprească din a crește AgriSo. La cererea fermierilor, acum lucrează la un modul care să permită și monitorizarea prin imagini în timp real a lucrărilor agricole.

    ”Unii fermieri vor să introducem drone de monitorizare prin care să vadă la orice moment imagini din solă – utilajele, culturile. Putem face acest lucru, acum dezvoltăm acest update și estimăm că într-o jumătate de an să ieșit pe piață cu el”, ne-a spus Mihai Stănescu.

    Cazuri concrete în care aplicația AgriSo a reușit să le aducă economii la Agromec Vișina

    Video 1 – Recoltă ”uitată” în câmp

    Video 2 – Consum ”suspect” de motorină

    Video 3 – Erbicidare…în diagonală


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul Adio despăgubiri de secetă! Asigurare națională a culturilor agricole, prin Eximbank Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!