• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Incredibil! APIA a plătit fermierilor doar o parte din subvențiile promise!

    agrointeligenta.ro -

    Primii fermieri ne anunță că au primit semnale de la banca unde au cont că le-a ajuns subvenția. Sumele au început ”să curgă” din jurul orei 14.00, adică după prânz, așa cum Agrointeligența v-a anunțat că vor apărea în conturi plățile pe care APIA le-a făcut prin Trezorerie în cursul zilei de vineri.

    Fermierul Mihai Bălmuș din județul Iași a anunțat pe grupul de Facebook/Tehnologii agricole că la ora 14.22, BRD, banca unde are contul, l-a informat că i-au intrat primii bani de la APIA. Este primul semn că sumele virate vineri, primele autorizări la plată a cererilor – pentru circa 27.000 de fermieri, încep să poată fi încasate de beneficiarii subvențiilor. La o verificare a contului și făcând calcule, agricultorul a descoperit că a primit doar plata unică pe suprafață (SAPS) și plata redistributivă, fiind ”uitat” ANT-ul, ajutorul național tranzitoriu, plată de circa 19 euro/ha din bugetul de stat. De altfel, această informație ne-a fost transmisă și prin intermediul adresei de mail redactia@agrointel.ro și prin comentarii pe site-ul nostru.

    Banii, așteptați de vineri s-au lăsat așteptați

    Motivul pentru care sumele nu au ajuns decât abia astăzi, după prânz, la primii fermieri pare să fie legate de programul scurt pe care Trezoreria îl are în zilele de vineri, dar și de faptul că băncile comerciale nu fac operațiuni pe perioada weekendului.

    Ca banii să ajungă de la APIA la fermieri este nevoie de cel puțin o zi, după cum declara directorul agenției într-un interviu acordat Agrointeligența săptămâna trecută: ”Ca și etape procedurale, după autorizare la plată şi transferul listelor de plată la Direcția Economică, aceasta emite ordinele de plată către Trezoreria Municipiului București, operaţiune care durează o zi. Practic, ordinele de plata se vor emite începând de vineri. În continuare, se va urma fluxul acestor ordine de plată între trezorerie și instituțiile bancare. Pentru APIA va exista program de lucru atât sâmbătă, cât și duminică”.

    La acest moment, potrivit APIA, au fost autorizate la plată 613.692 cereri unice în sumă totală autorizată de 200 milioane euro. Oficial, deși fermierii spun că le-au intrat doar banii pe SAPS și pe plata redistributivă, APIA a reafirmat astăzi, printr-o conferință de presă, că acum se fac autorizări pentru următoarele scheme:

    – Schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha;
    – Plata redistributivă:
    • primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha;
    • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha.
    – Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha;
    – Plata pentru micii fermieri în cuantum de maxim 1250 euro;
    – ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,19 euro/ha.

    Urmează ca în perioada imediat următoare să fie plătiți și ceilalți fermieri, a anunțat astăzi APIA, care precizează că efectuarea plăților aferente tuturor schemelor de plată reprezintă o prioritate pentru instituție. Aceste prime plăți sunt efectuate către fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal.

    Cuantumurile plăţilor directe în sectorul vegetal, care se acordă pentru anul 2015 ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern 216/2016 privind stabilirea cuantumurilor plăților din schemele directe pe 2015.

    Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

    Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Bugetul Naţional (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

    În ceea ce privește măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 -2020, o primă măsură care va intra la plată pană la sfarsitul lunii aprilie este cea privind zonele defavorizate respectiv Măsura 13 (Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice), pentru care au fost depuse un număr mare de cereri în Campania 2015 (circa 400 mii cereri).

    APIA precizează că aceste măsuri (Măsura 10,11,13 din PNDR 2014-2020) presupun verificarea mai multor criterii și cerințe specifice, asa cum este prevăzut în program, acestea fiind măsuri delegate de la AFIR.

    ”APIA depune toate eforturile pentru autorizarea și celorlalte scheme de plată cel târziu în decursul lunii mai. Cea mai mare parte dintre ele sunt scheme noi, pentru care, în conformitate cu legislația în vigoare, fermierii au depus o serie de documente privind producțiile realizate. În special la schemele de sprijin cuplat. Se depun toate eforturile pentru ca fermierii să aibă banii în conturi pentru toate schemele de plată din cererea unică, până la 30 iunie 2016, conform prevederilor legislației în vigoare”, se arată într-un comunicat al agenției de plăți.

    În ceea ce privește Campania 2015, APIA a efectuat plăţile în avans pe suprafaţă autorizând la plată suma de 255,4 milioane euro pentru un număr de 602.159 fermieri. Diferenţa de plată de 1,34 mld euro aferentă plăţilor directe pe suprafaţă, până la plafonul financiar alocat României în Campania 2015 care este în valoare de 1.59 mld euro, se va efectua în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, până la data de 30 iunie 2016.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!