Fermierii cer de urgență o întâlnire cu premierul Dacian Cioloș
agrointeligenta.ro -Problemele cu care se confruntă fermierii români au determinat liderii Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România să ia o decizie neașteptată despre care noi am aflat inițial pe surse: au făcut hârtie și au cerut oficial să se întâlnească față în față cu premierul Dacian Cioloș.
Despre demersul LAPAR l-am întrebat pe președintele organizației, Laurențiu Baciu care ne-a declarat că în cursul zilei de ieri a fost trimisă ”o adresă unde îi solicităm primului ministru Dacian Cioloș să avem o discuție cu privire la o serie întreagă de probleme cu care se confruntă cei care lucrează în agricultură”.
”Cele mai mari probleme pe care fermierii le întâmpină în această perioadă sunt cele cu Ministerul de Finanțe, minister care oricât am încerca noi să avem un dialog văd că nu se poate, nu răspund la adrese, nu mai răspund la telefoane, ne tot amână cu discuția de azi pe mâine. În ceea ce privește problemele pe care ni le fac cei de la Finanțe, acestea sunt legate de micii producători privind depășirea unei sume și calcularea datorilor și penalităților cu cinci ani în urmă, întârzierea recuperării TVA-ului, aberațiile ce au fost incluse în acte normative privind arenda, impozite privind arenda, care sunt total ciudate și creează mari probleme agricultorilor. La asta se adaugă abuzurile de care au parte fermieri în ceea ce privește controalele de la ANAF. Aceste controale sunt dintre cele mai ciudate și mai comice, dacă ne luăm după felul în care dânșii le interpretează”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
Revendicările fermierilor nu necesită alocarea unor noi sume de bani
Potrivit liderul fermierilor, discuția principală trebuia să fie purtată cu Ministerul de Finanțe, dar refuzurile repetate l-au determinat să acționeze și să solicite o întâlnire cu primul ministru. În cazul în care nu sunt primiți la masa de discuții de către Dacian Cioloș, fermierii își rezervă dreptul de a apela la alte forme de soluționare a problemelor.
”Am considerat că este necesar să-l anunțăm pe primul ministru cu referire la aceste probleme. Nu poate rămâne indiferent față de ce se întâmplă într-un sector de activitate, respectiv în agricultură. Este important de precizat că pentru toate revendicările pe care le avem nu trebuiesc bani. Nu cerem nimic altceva decât să ne punem la masă și să găsim soluțiile cele mai bune pentru a elimina anomaliile apărute. În acest sens, i-am cerut printr-o scrisoare primului ministru să ne așezăm la masa de discuții. Am avut acum ceva timp o altă astfel de adresă, dar nici de acolo nu am primit răspuns. Așteptăm un răspuns pentru că lucrurile nu pot rămâne așa. În final, dacă nu găsim înțelegere, probabil că vom apela la alte forme pentru a soluționa aceste situații”, a precizat fermierul.
Fermieri își unesc forțele
Celelalte asociații reprezentative ale fermierilor par să susțină cauza LAPAR. Tocmai de aceea, dacă va fi primit la discuții, liderul Baciu și-a propus să meargă la Guvern alături de reprezentanții sectorului zootehnic.
”Am trimis această adresă și chiar dacă au fost foarte multe asociații care ne-au cerut același lucru i-am sfătuit pe fiecare să-și trimită adresele dacă nu vor să mergem împreună. Dacă LAPAR va avea ocazia să discute cu primul ministru, vor fi prezenți și reprezentanții crescătorilor de ovine, bovine și chiar porcine pentru că și acolo sunt foarte multe probleme”, a concluzionat președintele LAPAR.
Până la această oră, se pare că liderii din sectorul creșterii ovinelor sunt deja cooptați în echipa ce ar putea să stea la masa discuțiilor cu premierul Dacian Cioloș. Potrivit secretarului general al Federației Romovis, Ionică Nechifor, nemulțumirile fermierilor vizează și întârzierea subvențiilor. Totuși, crescătorii sunt conștienți că de situația actuală nu se face vinovat nici actualul guvern și nici actualul ministru, Achim Irimescu care, până acum, și-a respectat promisiunile. Teama fermierilor este însă ca nu cumva, din cauza presiunilor și a jocurilor politice, tocmai agricultura să fie sacrificată și tot ce s-a făcut în ultimele luni – demersurile MADR și ale APIA, să fie blocate.
”Se insistă foarte mult ca la remanierea care se anunță, ministrul agriculturii Achim Irimescu să fie schimbat. Noi vrem să ajungem la premierul Cioloș și să facem un front comun pentru că noi nu avem ministru de schimbat. Situația s-a stabilizat acum și o schimbare a echipei ar fi catastrofală. Vă dați seama ce ar însemna să vină altă echipă acum și să ia totul de la zero. În plus, domnul ministru Irimescu a fost singurul care a ținut cont de doleanțele fermierilor și s-a luptat ca aceștia să își primească subvențiile ceva mai devreme având în vedere că inițial se vehicula sfârșitul lunii aprilie”, ne-a declarat Ionică Nechifor.