• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fenomenul care distruge fermele mici! De ce UE nu face nimic?

  Roxana Dobre -

  Fermele mici sunt pe dispariție. Un fenomen GRAV pe care un europarlamentar român – Daniel Buda, l-a reclamat în Parlamentul European, în fața comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan, la care a făcut apel să intervină pentru a stopa fenomenul acaparării terenurilor agricole. 

  Străinii ne cumpără pământurile încet dar sigur iar, cel puțin până la acest moment, nu există vreo lege care să le limiteze sau să le interzică acest lucru. Fermierii care devin ”victime sigure” sunt cei cu ferme mici care sunt nevoiți de cele mai multe ori să își vândă o parte din pământul moștenit din tată în fiu doar pentru a putea supraviețui.

  De ce nu face nimic Europa să stopeze acest fenomen? ”În acelaşi timp, cu toată responsabilitatea, atrag atenţia Comisiei Europene să iasă din starea de pasivitate inadmisibilă faţă de fenomenul masiv de acaparare a terenurilor agricole mai ales în estul Europei în mâinile unor latifundiari. Acest lucru va duce la distrugerea fermelor mici şi mijlocii şi îi va transforma în mod cert pe localnici în sclavi pe fostele lor terenuri cu consecinţe incomensurabile asupra stabilităţii economice şi politice pe termen mediu şi lung”, a atras atenția europarlamentarul Daniel Buda, în Plenul Parlamentului European une a avut loc o dezbatere în prezenţa Comisarului European pe Agricultură, Phil Hogan, pe tema crizei din sectorul agricol.

  Acesta spune că europarlamentari din toate statele au subliniat dificultăţile majore cu care se confruntă astăzi fermierii din UE, indiferent de sector.

  ”Sectorul agricol din Uniunea Europeană trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimii 40 de ani chiar dacă în anul 2015 au fost luate unele măsuri apreciate ca fiind excepţionale. Fie că vorbim de sectorul creşterii animalelor sau de sectorul vegetal, acestea au fost puternic afectate în primul rând de embargoul impus de Rusia, de imposibilitatea găsirii de noi pieţe dar şi de practicile neloiale care, din păcate, nu au putut fi controlate în mod eficient. Dezvoltarea unui sector, indiferent despre care ar fi vorba, fără să se ţină seama de capacităţile de absorbţie ale pieţei, fie în interiorul Uniunii Europene, sau în exteriorul acesteia, nu va face altceva decât să îngroape acel sector sub propria greutat”, a mai subliniat europarlamentarul român.

  Achim Irimescu:”Nu putem interzice proprietarilor să își vândă terenul”

  La Ministerul Agriculturii se lucrează la modificarea Legii terenurilor, spune Achim Irimescu.

  ”Se lucrează la un proiect de lege, am dat și dispoziții în minister. Chiar vom invita fermierii la discuții pentru a amenda proiectul de lege actual. Am discutat și cu Parlamentul și vom veni cu un proiect de lege pe care parlamentarii îl susțin. Noi vom discuta cu dânșii înainte de a lansa proiectul efectiv  și după aceea vedem ce va rezultat și din dialogul cu factorul european. De asemenea, premierul Dacian Cioloș este de acord si a spus ferm săptămâna trecută la Alba că susține modificarea legii pentru a limita achizițiile de teren dar a mai spus un lucru foarte important și anume că  oricât de legislație am adopta, dacă vrea proprietarul să vândă terenul sigur că nu putem să îl oprim. Dar putem reglementa anumiți termeni ”, a declarat recent ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

  Acesta spune însă că pentru această modificare, România trebuie neapărat să cere și aprobarea CE. ”Pentru că noi putem adopta niște măsuri care să restricționeze achiziția de terenuri în condițiile în care, așa cum  ne-a precizat clar CE, avem niște obiective clare de atins. Ori avem aceste  obiective. Pe orice act legislativ trebuie precizat că întotdeauna Comisia urmărește și uneori se și autosesizează ca să se respecte legile europene care vizează competiția. Să nu uităm că Bulgaria, spre exemplu, a introdus o serie de restricții iar acum se află în acțiune de infringement cu CE”, a mai spus ministrul agriculturii.

  Foto: Hotnews.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Bravo, Ludovic Orban! Presiunea mediatică Agrointeligența a dat roade: Guvernul asigură banii de despăgubiri! Daniel Botănoiu, apel către ministrul Finanțelor: Nu puneți cruce sectorului agricol, dați banii pentru despăgubiri! Legea vânzării terenurilor agricole 2020 – PROMULGATĂ de Președintele Klaus Iohannis!

  Căutare în articole