Ministrul agriculturii Achim Irimescu: Și Germania are probleme cu alimentele contrafăcute!
Roxana Dobre -Frauda alimentară a fost un subiect ridicat la Consiliul de miniștrii unde a participant recent și ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
”Un punct important discutat la Consiliu a fost cel ridicat de Germania legat de frauda alimentară. Numai Germania a depistat 10.000 de tone și un milion de litri de produse alimentare care erau contrafăcute. Germanii au punctat foarte puternic la o colaborare și stabilirea unei rețele corecte de comunicare la nivel european între vamă-autoritățile veterinare-autoritățile care se ocupă de protecția consumatorului. Sper ca în acest context să reușim și noi să evităm să avem astfel de produse pe piața românească”, a subliniat recent într-o conferință de presă, ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Untarul, un produs cu care se vrea să fie păcăliți consumatorii?
Un astfel de caz în care consumatorii sunt păcăliți dacă nu citesc cu atenție eticheta este cel al untarului care, în realitate, deși este pus lângă pachetele de unt, locul acestuia ar trebui să fie între cutiile de margarină vegetală întrucât 70% din conținutul acestui produs nu a văzut laptele și este, astfel, o păcăleală să fie vândut ca un produs lactat în adevăratul sens al cuvântului.
”Am văzut pachete de unt – care de fapt nu era unt, ci scria untar și nu avea pic de lapte în el. Noi dacă permitem acestor produse falsificate în sensul corect, sau nu sunt autentice mai exact și sunt foarte ieftine în comparație cu produsele pe care producătorii români le realizează corect și cinstit, sigur că avem o mare problemă. Practic ne sabotăm producătorul român care respectă toate standardele”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu recent în cadrul unui eveniment pe teme agricole.
Oricine nu dorește să se lase păcălit trebuie să citească eticheta unui produs. Astfel, din lista de ingrediente a untarului aflăm imediat că nu avem de-a face cu unt adevărat, deși denumirea așa ne facem să credem. Și ambalajul ne induce în eroare pentru că se poate confunda ușor cu cel al celui mai vechi și cunoscut brand de unt românesc. De fapt, untarul are 70% grăsimi vegetale nehidrogenate. În lista de ingrediente apare și untul, însă în proporție de doar 30%, alături de conservant (acid scorbic), acidifiant (acid citric) și colorant (betacaroten).