• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Țara vecină care dă subvenții de 5 ori mai mari pe cap de oaie!

    agrointeligenta.ro -

    Nemulțumirea crescătorilor de ovine din România este cu atât mai mare cu cât nu doar că încă nu și-au încasat subvențiile pe anul trecut, dar vor lua și mult mai puțini bani decât statele vecine, care stimulează acest sector al zootehniei.

    În Ungaria, cea mai mică subvenția acordată pentru ovine este de 24,7 euro pentru animalele care nu au fătat, în timp ce pentru oaia care fată se plătește 31,17 euro/cap de animal.

    ”Sunt subvenții de 5-6 ori mai mari decât la noi. Sigur, ei au un milion de capete, vor să-l stimuleze (sectorul de creștere al ovinelor – n.r.), dar mă surprinde că ne-am interesat la asociațiile maghiare și din cei 31, 21 de euro, adică 66% vin de la Uniunea Europeană banii. Nu știu cum au negociat. Este un stimulent extraordinar. La noi cât va fi ajutorul Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) în acest an? Probabil 5 euro. Când alții au subvenții mult mai mari, normal că suntem mult mai puțin competitivi”, a declarat un lider al sectorului de creștere al ovinelor invitat la emisiunea ”Viața Satului” (TVR 1).

    Crescătorul a subliniat că dacă pășunatul va fi interzis între 6 decembrie și 24 aprilie, atunci sectorul de creștere al ovinelor va fi definitiv închis.

    De altfel, nu doar în cazul subvenției la ovine, Ungaria plătește mai mult fermierilor. La plățile pe suprafață, agricultorii din țara vecină iau sume peste ce se achită în România. Astfel, anul trecut, autoritățile de la Budapesta anunțau că pentru anul de cerere vor achita o plată unică pe suprafață – SAPS de 142,4 euro/ha, în timp ce pe schema de înverzire s-au mai calculat aproximativ 79,4 de euro/hectar. Pentru tinerii fermieri, sprijinul suplimentar plătit va ajunge la aproximativ 66 de euro, potrivit datelor prezentate de portalul agricol Agroinform.hu. În România, SAPS-ul pe care îl iau fermierii noștri pentru 2015 este de 79,7392 euro/ha, plata pe înverzire 59,1277 euro/ha, iar tinerii fermieri primesc un sprijin suplimentar de 19,9348 euro/ha.

    16 euro pe cap de ovină – subvenție estimată pentru anul 2015

    Agrointeligența vă reamintește că până la acest moment nu se cunoaște cuantumul exact al subvențiilor pe care crescătorii de ovine le vor încasa pentru anul 2015. Se vehiculează însă un sprijin total de 16 euro/cap de animal eligibil, cumulându-se ANT-ul plătit din bugetul de stat și sprijinul cuplat achitat din fonduri europene.

    Astfel, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este cel care a anunțat recent că oierii vor primi pentru anul de cerere 2015 un sprijin de circa 16 euro/cap de animal, cuantum explicat pentru Agrointeligența de către Ionică Nechifor, secretar general al Federației Romovis.

    ”Am avut o discuție cu domnul ministru chiar în această dimineață (6 aprilie, n.r.) și, de la sursa de plăți să spunem, adică APIA, ni s-a înaintat o sumă estimativă care cuprinde atât Sprijinul Cuplat Zootehnic cât și Ajutorul Național Tranzitoriu. Domnul Irimescu chiar ne-a spus că asta i s-a transmis de către cei care procesează datele și practic au făcut o estimare, probabil pe un eșantion care este verificat, la cât s-ar ridica suma pe ambele măsuri. După cum am văzut și eu la dvs. că a anunțat domnul ministru este vorba de 16 euro pe cap de animal. Dar, probabil că deocamdată este vorba despre o estimare și nu vorbim de suma finală, concretă”, ne-a declarat secretarul general al Romovis.

    Ionică Nechifor a mai precizat că data de 25 mai a rămas de actualitate pentru începerea plăților pentru sectorul de creștere a ovinelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă