• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A virat APIA subvenția în toate județele? Iată răspunsul directorului APIA!

    Roxana Dobre -

    S-a plătit subvenția în toate județele sau mai sunt județe unde banii nu au ajuns încă la fermieri? A existat o prioritizare a unor anumite cereri sau banii se virează aleatoriu? Am obținut răspunsuri din partea directorului general adjuct al APIA, Nicolae Horumbă.

    APIA a început plățile către fermieri pentru schemele ”de bază” încă de pe 8 aprilie așa cum și-au asumat public prin declarații liderii din Ministerul Agriculturii sau de la Agenția de Plăți.  Banii au ajuns până acum într-o mică măsură la agricultori, deși anunțurile oficiale ale agenției de plăți vorbesc de 219,7 milioane de euro ce fuseseră achitate până vinerea trecută către 585.776 beneficiari.

    Cei mai mulți fermieri care au primit o parte din banii de la APIA nu și-au putut da seama exact ce scheme au încasat întrucât în cont le apare doar suma totală, exprimată în lei. Pe rețelele de socializare s-a creat o adevărată ”isterie” despre cine, unde, când și cum s-au primit banii.

    Agrointeligența l-a întrebat pe directorul general adjunct al APIA, ce se întâmplă cu banii fermierilor, de ce întârzie să apară în conturi.

    Noi nu am ținut cont de anumite județe. Pe măsură ce fermierii au ajuns la statusul corespunzător de prelucrare au fost autorizați la plată. Nu s-a pus problema ca noi să alegem județe sau alte diferențieri între fermieri, niciodată nu s-a pus problema aceasta. Au existat într-adevăr niște restricții, și care se știu, cum ar fi dosarele care sunt în control sau plata pe înverzire dar marea majoritate a fermierilor sunt autorizați la plată și continuăm autorizarea zilnic. Sigur că până acum am autorizat la plată cazurile mai simple iar de acum încolo încep cazurile cu mai multe lucruri complicate adică cu mai multe scheme de plată, cu mai multe condiții pe care trebuia să le îndeplinească fermierul. Sigur, controalele administrative sunt ceva mai dificile decât la un fermier cu 2-3 hectare”, ne-a explicat Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA.

    Acesta se pare că este motivul pentru care unii fermieri au deja bani în conturi iar alții nu. APIA a dorit să achite și să finalizeze plăților celor care nu ridicau mari probleme cu maxim 5 hectare și care nu aveau foarte multe condiții de respectat.  Astfel, cum plata s-a făcut aleatoriu și deja numărul cererilor pentru care s-au făcut plăți este tot mai mare este practic imposibil ca unul dintre județele țării să fi fost ”uitat” la plată. Doar să aveți norocul, ca fermier, să fiți printre cei ale căror cereri au fost printre primele procesate și atunci și bani i-ați primit sau urmează să îi primiți în cursul acestei săptămâni.

    Cât durează ”traseul” banilor de la APIA până în conturile fermierilor? Ca banii să ajungă de la APIA la fermieri este nevoie de cel puțin o zi, după cum declara directorul agenției într-un interviu acordat Agrointeligența săptămâna trecută: ”Ca și etape procedurale, după autorizare la plată şi transferul listelor de plată la Direcția Economică, aceasta emite ordinele de plată către Trezoreria Municipiului București, operaţiune care durează o zi. Practic, ordinele de plata se vor emite începând de vineri. În continuare, se va urma fluxul acestor ordine de plată între trezorerie și instituțiile bancare. Pentru APIA va exista program de lucru atât sâmbătă, cât și duminică”.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”