• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ion Bodnariu, printre puținii apicultori care mai produc MIEREA DE OCHI cu care bunicii noștri își tratau vederea

    Gabriela Gimbășanu -

    Bunicii și străbunicii noștri foloseau adesea mierea de ochi. Le era mereu la îndemână când lucrau la câmp sau la finele unei zile de muncă. Cu ea își oblojeau ochii înroșiți de praful de la arat sau care se ”zbăteau” de oboseală. Uneori, o foloseau chiar și pentru cai, când, din cauza colbului de pe drumurile de țară, aceștia nu mai puteau să vadă pe unde merg, fiind nevoie de puțin leac din stupină pentru ca vederea să le revină și drumul cu căruța să fie reluat. Astăzi cu greu mai găsești miere de ochi, un produs apicol pe care puțini stupari îl mai aduc pe piață. Motivele: este migălos de obținut și nici lumea nu mai știe să îl cumpere și să îl aprecieze.

    Ion Bodnariu este printre puținii crescători de albine la care am mai găsit la târgurile apicole miere de ochi. Stuparul își are vatra pe malul Dunării, lângă Hârșova unde albinele din cei 200 de stupi ai săi trudesc zi și noapte pentru a obține cea mai bună și sănătoasă miere. Chiar dacă are o experiență în apicultură de peste 34 de ani, apicultorul încă spune că nu deține secretul absolut când vine vorba despre procesul de extracție al mierii cu proprietăți vindecătoare pentru ochi.

    miere de ochi

    Mierea pentru ochi se extrage doar din căpăcele de faguri

    Potrivit apicultorului mierea pentru ochi nu este altceva decât miere de salcâm, dar care este extrasă doar din căpăcelele de faguri.

    ”Mierea pentru ochi este o miere de salcâm extrasă numai din căpăcelele de faguri de salcâm. Căpăcelele de faguri de salcâm reprezintă un sigiliu natural pe care albina îl secretă. Albina, din glandele cerifere, depune pe suprafața celulei și încercând să construiască fagurele lasă în final un orificiu foarte mic pe care îl folosește pentru a depune în ultimul moment o secreție, o enzimă bactericidă care se numește lizozimă și care are rolul de a proteja mierea din celulă de spori, bacterii, ciuperci. Creând aceste căpăcele și lăsându-le să se scurgă și filtrându-le obținem o miere cu o compoziție deosebită față de mierea din celulă”, a declarat pentru Agrointeligența Ion Bodnariu, apicultor de pe malul Dunării.

    Mierea de salcâm conține 435 de substanțe

    Perioada optimă de recoltare a mierii de ochi este, normal, perioada în care înflorește salcâmul din care se și produce.

    ”Aceasta miere este monofloră (provine de la o singură specie de flori – n.r ) și are un conținut în fructoză mai mare decât al celorlalte tipuri de miere (41,7%) și conține 10% zaharoză și maltoză, având pH-ul 4. În total, mierea de salcâm conține 435 substanțe. Această miere este poate sortimentul cel mai greu de extras, pentru mine nu pot spune că este ceva simplu nici acum după mai bine de 30 de ani de stupărit. Extracția mierii pentru ochi se face în tava de descăpăcit, tave de inox speciale pentru această operațiune, care au site foarte fine, se lasă căpăcelele să se scurgă în această tavă, după care se mai filtrează odată prin site fine și cam asta este operațiunea de extragere a mierii nobile”, a explicat apicultorul.

    Mierea pentru ochi are o cantitate dublă de enzime

    Dat fiind faptul că mierea pentru ochi se extrage prin procedee speciale doar din căpăcelele de faguri, unde albina depozitează cele mai valoroase substanțe, mierea pentru ochi conține mult mai multe principii active decât o miere obișnuită.

    ”Am făcut buletin de analiză la acest sortiment de miere și indicele diastazic, care reprezintă cantitatea de diastază, deci o altă enzimă, se regăsește într-o cantiate dublă față de mierea obișnuită care este extrasă din celulă. Vorbim despre o miere nobilă cu un efect terapeutic consacrat. Există studii făcute de medicii apifitoterapeuți care scot în evidență efectul benefic al acestui sortiment de miere”, a mai spus Ion Bodnariu.

    Efecte benefice în conjunctivită, cearcăne, eroziuni de cornee și cataractă

    Atât conținutul mierii, cât mai ales faptul că ea a trecut testul timpului demonstrează că acest sortiment are acțiuni benefice în tratarea unor afecțiuni diverse.

    ”S-a demonstrat faptul că acest tip de miere denumită generic ”miere pentru ochi” are efecte benefice în conjunctivită, cearcăne, eroziune de cornee și cataractă. Pentru a o folosi este suficient să ungem pleoapa ochiului cu degetul înmuiat în această miere, să excităm glanda lacrimară care se află la baza ochiului, lângă nas. Făcând asta o resimțim o usturime suportabilă și pacientul va lăcrima și în acest fel se formează o emulsie între secreția lacrimară și miere care cu această enzimă bactericidă, lizozima dezinfectează ochiul și cu vitaminele din miere hrănește țesutul conjunctiv”, a explicat producătorul, cum se folosește mierea pentru ochi.

    Puritatea mierii este foarte importantă

    Un loc ferit de poluare reprezintă prima condiție pentru a obține o miere de calitate, indiferent de sortiment. Apicultorul Ion Bodnariu este așezat cu stupina la doar 6 km de malul Dunării, lângă Hrâșova, într-o zonă în care nu există industrie, ci doar natură pură.

    ”În general aleg zonele în care albinele sunt ferite de agenții poluanți. Având stupii la 6 kilometri de malul Dunării, în zona Hrâșova, care vreau să vă spun că nu are industrie și asta mă ajută să obțin o miere de calitate. Mai mult mult decât atât imensitatea culturilor de coriandru, floarea soarelui, rapiță, tei și Amorpha îmi permit să obțin sortimente de miere ce nu pot fi găsite la toți apicultorii. Cel mai mare masiv de tei din țară și se pare că din estul Europei este situat în zona Babadag-Tulcea la 30 de kilometri de vatra mea de stupină. Deci mă învârt cu albinele într-un areal sănătos. Tocmai datorită zonei în care duc albinele reușesc să obțin miere pură, de cea mai bună calitate și cu proprietăți de vindecare dintre cele mai diverse”, a declarat pentru Agrointeligența Ion Bodnariu, apicultor de pe malul Dunării.

    La târgul apicol la care l-am întâlnit, apicultorul Ion Bodnariu a vândut într-un timp scurt toată cantitatea de miere de ochi cu care venise. Cei care au plecat acasă cu un borcănaș de leac au plătit pentru aceasta 10 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Recoltarea sfeclei, în toi. Mihaela Neagu, Fabrica Luduș: Sperăm să obținem 45.000-50.000 de tone de zahăr românesc Două sate din România – magnet pentru turiștii din toată lumea! Grup de lucru pentru monitorizarea prețurilor din supermaketuri. Cine face parte din noua structură