Ce este CRISPR – ”Descoperirea Anului 2015” după cum au denumit-o jurnaliștii revistei Science?
agrointeligenta.ro -Banca Mondială estimează că, până în 2050, producţia mondială de alimente va trebui să crească cu cel puțin 50 de procente pentru a hrăni o populație care va fi crescut la nouă miliarde. Între timp, schimbările climatice ar putea reduce randamentul culturilor agricole cu mai mult de 25 la sută.
Ce ar avea de făcut o planetă flămândă? Ei bine, imaginați-vă super-culturi care ar putea să suporte condiții mai aspre, lungi perioade uscate, și arşiţe. Sau culturi care sunt imune la dăunători sau boli. Altele ar putea să ajungă mai repede la maturitate sau să fie mult mai hrănitoare. Unele ar putea fi conservate mai mult.
Aceasta este promisiunea lui CRISPR-Cas9 – CRISPR fiind prescurtarea de la Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats – tehnologia care revolutionează domeniul ingineriei genetice, prin precizie, uşurinţa de folosire şi viteza cu care se văd rezultatele.
CRISPR a fost pusă la punct în 2012, dar puterea și potențialul său au ajuns în centrul atenției abia în ultimii câțiva ani. Instrumentul a fost considerat „descoperirea anului” de către revista Science, în 2015 și una dintre cele mai importante zece descoperiri pentru 2016 de către MIT Technology Review .
Potențialul CRISPR de a remodela agricultura este considerat drept extraordinar. In ultimii ani, cercetarea în legată de modificarea unor specii de plante utilizând CRISPR a fost constantă. Oamenii de știință chinezi au înzestrat un hibrid de grâu de panificaţie cu rezistență la făinare. Cercetătorii japonezi au extins perioada de păstrare a unor roșii “prin dezactivarea genelor care ajută la controlul maturării”. Şi cercetatorii britanici au vizat o genă care influenţează șansele ca o sămânță să rodească. Alte proiecte de editare a genomului s-au axat pe cartofi, soia, și orez.